10 érdekes tény a 85 éve született Antall Józsefről

85 évvel ezelőtt született Antall József Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a rendszerváltás után. Korábban könyvtáros, orvostörténész és muzeológus is volt. 1993. december 12-én hunyt el. 

1. Antall József ősi kisnemesi családban született. Apja, id. Antall József (1896–1974) jogászhivatalnok, az FKGP egyik alapítója, több minisztérium dolgozója volt, a második világháború alatt menekülteket mentett, valamint a nevéhez fűződik az első magyar létminimum-számítás.

2. Családtagja volt az MDF-kormány külügyminisztere. Jeszenky Géza Antall Edit – Antall József testvére – lányát Héjj Editet, a miniszterelnök unokahúgát vette feleségül. 

3. Antall József 12 évig volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karának hallgatója, 1950 és 1954 között nappali, majd kiegészítő szakon tanult. Történelem-magyar nyelv és irodalom szakon szerezte középiskolai tanári, levéltárosi, könyvtárosi és muzeológusi diplomáját.

4. 1956 októberében az Eötvös József Gimnáziumban a forradalmi bizottság élére került. Részt vett a kisgazdapárt újjászervezésében és a Keresztény Ifjú Szövetség megalapításában. A forradalmat követően a szovjet és a magyar hatóságok többször őrizetbe vették, szabadlábra helyezése után is folyamatosan kihallgatták és vizsgálatot folytattak ellene, ennek ellenére továbbra is taníthatott.

5. 1957-ben a Toldy Ferenc Gimnáziumba helyezték át fegyelmi eljárással, ám 1959-ben politikai magatartása miatt végleg eltiltották a pedagógusi pályától.

6. Az 1964-ben megnyílt Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyv- és Levéltárban előbb mint tudományos kutató dolgozott, majd igazgatóhelyettes, 1974-től pedig megbízott főigazgató volt

7. Több száz orvostörténeti publikációja jelent meg, s számos művet lektorált, szerkesztett. 1986-ban a Nemzetközi Orvostörténelmi Társaság alelnöke lett.

8. Csoóri Sándor hívására kapcsolódott be az MDF munkájába, 1989. október 21-én elsöprő többséggel választották meg a küldöttek a párt elnökévé, s ez alapján egyértelművé vált, hogy ő lesz a párt miniszterelnök-jelöltje. 

9. A legismertebb nyilatkozata: "Törvényes értelemben, a magyar közjog alapján minden magyar állampolgárnak, ennek a tízmilliós országnak a kormányfőjeként - lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni."

10. 1990 nyarán non-Hodgkin limfómát (a nyirokér-rendszer rákja) állapítottak meg nála. Októberben, két nappal a taxisblokád előtt sikeresen megműtötték, de fél év múlva a rák kiújult. Halála előtt egy nappal Göncz Árpád a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozta neki. A családján kívül csak kabinetfőnökét, Marinovich Endrét, a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjét, Kajdi Józsefet és Boross Pétert fogadta, telefonon Tölgyessy Péterrel és Orbán Viktorral beszélt még. Betegsége – még a kormányzati ciklus lejárta előtt – legyűrte szervezetét, s 1993december 12-én elhunyt.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/36955/pics/14915928571227899_800x600.png
Antall József,MDF,rendszerváltás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?