Ma van a magyar sport napja

Annak emlékére, hogy a Magyar Athletikai Club (MAC) 139 éve ezen a napon rendezte meg az első szabadtéri sportviadalt Budapesten.

A kormány 2000-ben hozott határozata alapján ünnepeljük a magyar sport napját, tisztelegve a magyarországi sport alapjait lerakó nemes elődök előtt és elismerve annak sikeréért és népszerűsítéséért fáradozók munkáját. Ennek jegyében az akkori ifjúsági- és sportminiszter díjakat alapított, hogy a magyar nemzet nevében köszönetét fejezze ki a hazai sportélet kiválóságai előtt, és követendő például állítsa őket a felnövekvő nemzedékeknek. 

Ezen a napon a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó sportolóknak adományozzák a Csík Ferenc-díjat. A Bay Béla-díjat azok kapják, akik edzői tevékenységükkel és jelentős nevelő-oktató munkájukkal járultak hozzá a magyar sportélethez. A Kemény Ferenc-díjata sport területén kiemelkedő tudományos tevékenységet végzők nyerik el.

Kerezsi Endre-díjat a testnevelés és a sport iskolai népszerűsítésében, az ifjúság testedzésének és a diáksportnak a szervezésében, fejlesztésében kifejtett eredményes tevékenység elismerésére az iskolai, diák- és egyetemi sport területén tevékenykedő személyek részére adományozzák.

Esterházy Miksa-díjat a sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében kifejtett kiemelkedő munka elismerésére alapították.

A testneveléssel és a sporttal foglalkozó civil szervezetekben, köztestületekben dolgozók, továbbá a magyar testkultúra és sportélet fejlesztése érdekében a hazai és nemzetközi sportéletben eredményesen munkálkodó személyek részére nyújtják át. Kiosztásra kerül a Magyar Sportért Életműdíj és a Magyar Sportért Díj. A Magyar Sport napja alkalmából megkoszorúzzák a Szabadság téri MAC emlékművet.

A fogyókúra elleni nap (International No Diet Day, INDD) is ma van, testünk elfogadásának napja. A résztvevők boldogan hirdetik, hogy nincs egyfajta "abszolút ideális alak", továbbá nem lehet senkit a súlya és a ruhamérete alapján diszkriminálni. Ezen a napon mindenkit felszabadítanak az önsanyargató diéták alól, és arra kérik a résztvevőket, hogy mondjanak nemet a hatalmas profitot lefölöző fogyókúraipar uralmára. Bemutatják azt is, milyen kevéssé hatékonyak az általuk forgalmazott, sokszor egészségtelen termékek és szerek. Ugyanakkor tisztelegnek az evési rendellenességek, valamint a zsírleszívás miatt végzett műtéti beavatkozásban elhunytak emléke előtt.

A nemzetközi nap létrehozását 1992-ben kezdeményezte a brit Mary Evans Young, aki korábban maga is anorexiás beteg volt. Felépülése után olyan emberekkel kezdett foglalkozni, akik önértékelési problémával küszködve helyzetüket kilátástalannak látták. Könyvet írt Diet Breaking: Having It All Without Having to Diet címmel, majd saját kurzusokat indított. Elszántságát saját tapasztalatain kívül további két eset erősítette: Egy alkalommal a televízióban riportot látott három, gyomorgyűrű feltételére vállalkozó nővel, akik mindenáron le akartak fogyni. Egyikük később kivetette a gyűrűt, majd újra visszahízott. Ezután alávetette magát a második, majd a harmadik operációnak is. Young mélyen azonosult érzelmi küzdelmeikkel, maga is megtapasztalta milyen a mély önutálat. A második eset egy hónappal később történt, amikor egy tizenöt éves lány öngyilkosságot követett el a "kövérsége" miatt, pedig átlagos méretű ruhát hordott.

Az első fogyókúra-ellenes napot piknikkel ünnepelték a Hyde Parkban, Londonban. Azóta már öt kontinensen tűzik ki a fogyókúra elleni nemzetközi nap világoskék szalagját.

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?