27 éve alakult meg az Antall-kormány

27 éve választotta az Országgyűlés Antall Józsefet miniszterelnökké, majd megalakult az új koalíciós kormány.

A magyarországi rendszerváltás egyik legfontosabb közjogi mozzanata volt, amikor az új, szabadon választott Országgyűlés megválasztotta az ismét demokráciát és piacgazdaságot építő ország első kormányát. Az új Országgyűlés 1990. május 23-án miniszterelnökké választotta Antall Józsefet, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnökét, miután a március-áprilisban tartott első többpárti parlamenti választásokat az MDF nyerte meg. Megalakult az új, hárompárti - Magyar Demokrata Fórum, Független Kisgazdapárt (FKgP), Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) - koalíciós kormány.

Az 1980-as évek végére mindenki előtt nyilvánvalóvá vált Magyarország gazdasági, társadalmi, politikai válsága, amelyet a kádári vezetés egyre kevésbé volt képes kezelni, sokáig a gondok nyílt beismerését sem vállalta. A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) 1988. májusi értekezletén ugyan egy fiatalabb vezető garnitúra került a párt élére, de már sokan felismerték, hogy a szocialista rendszer keretei között a reformok önmagukban alkalmatlanok a válság kezelésére. A politikailag tevékeny csoportok zöme ekkor már a rendszer egészének megváltoztatásában gondolkodott: az egymás után létrejövő ellenzéki alakulatok egyöntetűen a polgári demokrácia, a többpártrendszer és a piacgazdaság bevezetését tartották az egyetlen járható, a válságból kivezető útnak.

1989. június 13-án Nemzeti Kerekasztalnak elnevezett politikai egyeztető tárgyalások kezdődtek az ellenzék és a hatalom képviselői között, amelyek egy új, demokratikus, az állampolgárok szabadságjogait széles körben biztosító alkotmányos rendszer létrehozásához vezettek. Ennek fontos lépéseként 1989. október 23-án kihirdették az alkotmány módosítását, és kikiáltották a Magyar Köztársaságot. Az ideiglenes köztársasági elnök december 22-én kiírta a választásokat.

Magyarországon a több mint 40 éves pártállami időszak után, 1990. március 25-én, majd április 8-án tartották az első többpárti parlamenti választásokat. A csaknem 65 százalékos részvétellellebonyolított szavazáson az MDF 24,73 százalékot, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) 21,39 százalékot, az FKgP 11,73 százalékot, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) 10,89 százalékot, a Fidesz 8,95 százalékot, és a KDNP 6,46 százalékot ért el.

A törvényhozásba jutott pártok eltérő eszmerendszert képviseltek: az MDF - az FKgP és a KDNP társaságában - nemzeti-konzervatív-kereszténydemokrata, az SZDSZ és a Fidesz egyfajta szociálliberális platformon állt, míg az MSZP szociáldemokrata jellegű, a demokratikus szocializmus értékeit valló pártnak tekintette magát. A kormányzásra készülő MDF és legerősebb parlamenti ellenlábasa, az SZDSZ vezetősége április 29-én megkötötte a később MDF-SZDSZ-paktumként elhíresült egyezményt, amely megnövelte a kormány cselekvési szabadságát.
Az 1990. május 2-án megalakult új Országgyűlés 386 helyén az MDF 165, az SZDSZ 94, a Kisgazdapárt 44, az MSZP 33, a Fidesz 22, a Kereszténydemokrata Néppárt 21, az Agrárszövetség 1, valamint a független képviselők 6 mandátummal osztoztak.
Szűrös Mátyás, az ideiglenes köztársasági elnök május 3-án kérte föl Antall Józsefet, a választásokon győztes MDF elnökét kormányalakításra. 1990. május 23-án az Országgyűlésben Antall József miniszterelnök és nyolc MDF-es, négy FKgP-s, egy KDNP-s és három független tagból álló kormánya letette a hivatali esküt, valamint elfogadták a kormányprogramot. A hárompárti koalíciós kormány 59,5 százalékos parlamenti többséggel rendelkezett.

A hatalmas államadósság szorításában az Antall-kormánynak komoly konfliktusok, érdekütközések sorát kellett kezelnie, köztük az 1990. októberi taxisblokádot és az egész cikluson áthúzódó médiaháborút. E kormány három és fél éve alatt az immár plurális demokrácia elindult a szociális piacgazdaság és a nyugati integráció felé, elfogadták a politikai-gazdasági-társadalmi átalakulást segítő, szentesítő törvényeket. Magyarország társult tagja lett az Európai Közösségnek, az Európa Tanácsnak és több európai intézménynek. Kivonultak a szovjet csapatok, megszűntek a szocialista tábor katonai és gazdasági tömörülései, a Varsói Szerződés, illetve a KGST, és Magyarország kezdeményezésével létrejött a visegrádi országok együttműködési csoportja.

Antall József kormányfői működésének szinte első napjától küzdött betegségével, ciklusát nem tölthette ki: 1993. december 12-én meghalt. Boross Péter addigi belügyminiszter vezetésével 1993. december 13-án alakult meg az új kormány.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/38495/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?