A szent, aki miatt 40 napig eshet

Ezen a napon tartják Szent Medárd, a frank származású katolikus püspök, a gabona aratása és a szüreti munka védőszentjének ünnepét.

A picardiai Salencyben született egy frank nemes és egy gallo-római anya gyermekeként 456 körül. Saint-Quentinben tanult, néhány évig világi életet élt, csak 33 éves korában szentelték pappá. Hittérítő és szónoki képességeivel alapozta meg hírnevét, Alomer püspök utódává, Picardia tartomány püspökévé választották, s meglehet, hogy maga Remigius érsek iktatta be 530 körül, aki egykor az első frank királyt is megkeresztelte.

A hunok és a vandálok pusztítása nyomán székhelyét áttette Noviomagusba (ma: Noyons). Amikor 532-ben a szomszédos tournai egyházmegye püspöke, a később szentté avatott Eleutherius vértanúhalált szenvedett, a hívek Medárdot szerették volna püspöküknek, és Remigius érsek örömmel tett eleget kérésüknek. Azt tartják, hogy e két egyházmegye ötszáz éven át közös püspök irányítása alatt maradt.

Állítólag ő adta fel az apácafátylat Radegunda frank királynénak, és ő honosította meg a rózsaünnepeket. A rózsakoszorú a környék legpéldásabb viselkedésű hajadonának járt. 545. június 8-án halt meg. Számos néphit köthető ehhez a naphoz: ha Medárdkor esik, 40 napig esni fog, ha Medárd száraz, 40 napos szárazság várható. Ő a gabona aratásának és a szüreti munkának a védőszentje.

A művészeti alkotásokon feje fölött kiterjesztett szárnyú sasmadárral ábrázolják, ami megvédi az esőcseppektől, egyértelmű utalás ez a legendára: Medárdot gyerekkorában kiterjesztett szárnyaival óvta meg a királyi madár a hatalmas záportól.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/39053/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?