107 éve született a Tom és Jerry egyik alkotója

William Hanna amerikai rajzfilmkészítő, Foxi Maxi, Maci Laci, Frédi és Béni és az Oscar-díjas Tom és Jerry társalkotója 1910. július 14-én született.

Az új-mexikói Melrose-ban látta meg a napvilágot, hét gyermek közül az egyetlen fiúként, de állítása szerint a családban soha nem volt rivalizálás a nemek között. Gyermekkora állandó költözéssel telt, végül 1919-ben Kaliforniában telepedtek le. Iskolaévei alatt egy tánczenekarban szaxofonozott, s annyira megszerette a muzsikát, hogy később több rajzfilmjének is ő írta a zenéjét.

Újságírást és magasépítészetet tanult. A nagy gazdasági válság idején tanulmányait félbe kellett hagynia, s egy építkezésre szegődött el művezetőnek. Rövid idő múlva elbocsátották, újabb állást csak egy autómosóban talált. Rajztehetsége vezette a Harman-Ising animációs stúdióba1930-ban, itt hét évig dolgozott, de 1933-tól már a Metro-Goldwyn-Mayer hollywoodi stúdiónak is rajzolt. Íróasztala éppen szemben volt egy Joseph Barbera nevű fiatalemberével, s ők ketten gyorsan megtalálták a közös hangot.

A következő hatvan évben barátságuk és munkatársi kapcsolatuk töretlen maradt, bár karakterük teljesen elütött egymástól. Hannának inkább a humor, a sziporkázó ötletek, Barberának pedig a rajzolás, a történet felépítése volt az erőssége. Első sikeres közös alkotásuk a macska-egér harcot ábrázoló Tom és Jerry rajzfilm volt, amelynek első epizódját 1941-ben mutatták be. A legendás sorozat 17 évet élt meg, és több mint 200 epizód került le a rajzolóasztalról. Alkotói hét Oscart szereztek, teremtményeik, a lusta macska és a találékony egér hihetetlen népszerűségre tettek szert nemcsak a gyerekek, hanem a felnőtt közönség körében is.

A két rajzfilmes 1957-ben saját lábára állt, és megalapították a Hanna-Barbera Productionst. Egymás után születtek hőseik, akiknek kalandjain nemzedékek nőttek fel: Foxi Maxi, Maci Laci, Magilla Gorilla, Turpi úrfi, Inci és Finci, Spike és Tyke. A hatvanas évek elején lépett színre a két kőkorszaki szaki, Frédi és Béni, és páratlan sikerük Hanna és Barbera cégét a rajzstúdiók élvonalába röpítette. Az eredetileg egy helyzetkomikumra épülő televíziós sorozat paródiájaként született Flintstone család lett az első főműsoridőben sugárzott, sikeres rajzfilm. Magyarországon az eredetileg prózában megírt szöveg helyett Romhányi József felejthetetlen rímjeivel kerültek az epizódok a képernyőre, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nemzedékek zárták szívükbe a Csákányi László, Márkus László, Váradi Hédi és Psota Irén elválaszthatatlan négyesének szinkronhangjával megszólaló sorozatot.

A hatvanas években stúdiójukból több mint háromezer rajzfilm került ki, közöttük több mint száz sorozat. 1969 és 1986 között mutatták be a Scooby Doo-t, majd 1973-ban készült a Malac a pácban című filmjük.

Hanna és Barbera minden idők egyik legnépszerűbb rajzfilmkészítőjének számított, filmjeiket több mint 300 millióan látták, és több mint húsz nyelvre fordították le őket. Sokan a Disney egyedüli versenytársának tartották őket, annak ellenére, hogy alacsony költségvetéssel készült animációikat a szakma sokszor kritizálta. Stílusukkal azonban hagyományt teremtettek, a South Park és a Simpson család is az ő nyomdokaikba lépett.

William Hanna 2001. március 22-én halt meg torokrákban Los Angelesben, halálával egy korszak ért véget az animáció történetében.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/39912/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?