Elkezdődtek a harcok Doberdónál

1915. július 18-án kezdődtek meg az első világháborúban a Doberdó-fennsíknál az osztrák-magyar és olasz hadsereg közti csaták.

Az első világháború magyar szempontból legvéresebb frontszakasza az Isonzó folyó alsó folyása mentén elterülő karsztfennsíkon húzódott. Olaszország a világháború 1914-es kitörésekor Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia szövetségese volt, de a harcokban nem vett részt. Az antanthatalmak (Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország) 1915 áprilisában jelentős területeket ígértek az olaszoknak, akik erre felmondták az addigi szövetséget, és hadat üzentek Bécsnek.

A Monarchiának a hirtelen nyílt új fronton nem állomásoztak jelentős erői, így csak védekezésre szorítkozhatott. A 850 ezer főt számláló olasz hadsereg a haditerv szerint az Adriai-tengerbe ömlő Isonzó folyó völgyében akart bejutni a Monarchia hátországába, hogy aztán két részre válva folytassa a támadást. Az offenzíva azonban 1915. június 22-én elakadt, mert addigra az osztrák-magyar hadsereg jelentős védműveket épített ki a mély sodrású Isonzót mindkét oldalon szegélyező meredek hegyekben.

Az olaszok mindenképpen ki akarták erőszakolni az áttörést Görz (Gorizia) és a tengerpart között. A véres isonzói csaták során az olaszok két év alatt tizenegy alkalommal kísérelték meg a folyón való átkelést, a front áttörését, ám sorra kudarcot vallottak. A leghevesebb harcok a mintegy 60 négyzetkilométernyi Doberdó-fennsíkon zajlottak, itt az olaszok 1915. július 18-án indították első támadásukat. Az erőviszonyok ekkorra kezdtek kiegyenlítődni, mert a védelmet irányító Svetozar Borojevic tábornok folyamatosan kapta az erősítéseket, ugyanakkor az olasz hadsereg nem rendelkezett megfelelő nehéztüzérséggel, így támadásait nem tudta kellőképpen előkészíteni, felszereltségük és hadvezetésük gyengébb volt, utánpótlásuk is akadozott.

Az olasz áttörési kísérletek közül csupán a hatodik hozott eredményt. Az olasz hadvezetés kiaknázta, hogy az 1916 nyarán indított orosz Bruszilov-offenzíva miatt a Monarchia kénytelen volt erőinek egy részét átcsoportosítani, ezért déli arcvonala meggyengült. Az augusztus 4-től 16-ig tartó hatodik isonzói csatában elfoglalta Görz városát, ezután a fennsík védői kénytelenek voltak feladni állásaik zömét. A siker kiaknázásához az olaszok nem voltak elég erősek, s miután 1916. augusztus végén Németország és Olaszország között is beállt a hadiállapot, a védelem megszilárdításában már német katonák is közreműködtek.

A doberdói harcok befejeződését a tizenkettedik, egyben utolsó isonzói csata hozta meg. Ezúttal - a csaták történetében először - a központi hatalmak indítottak támadást, miután az orosz Kerenszkij-offenzíva összeomlása után jelentős erőket tudtak átdobni az olasz frontra. A hét német és nyolc osztrák-magyar hadosztályból létrejött új hadsereg a front felső szakaszán, Caporettóval szemben, tőle délre a harcedzett 2. és az 1. Isonzo-hadsereg foglalt állást. Az 1917. október 24-én kezdődött offenzíva nyomán az olasz arcvonal összeomlott, a központi hatalmak száz kilométert előrenyomulva elfoglalták Olaszország északkeleti részét. A front csak novemberben, a Piave folyónál stabilizálódott, amikor az olaszok segítséget kaptak az antanttól.

A Doberdó-fennsíkon hősi halált halt magyar katonák pontos száma máig sem ismert. Történészek szerint az első világháború befejeződésének centenáriumára, 2018-ra készülhet el a magyar katonai veszteséget tartalmazó adatbázis. A becslések 500-600 ezerre teszik az első világháborúban hősi halált halt magyar katonák számát, mintegy felük az olasz frontokon esett el.

Az isonzói-doberdói harcok mementójaként szabadságolt magyar katonák kápolnát építettek 1917-1918-ban a Doberdo del Lago faluhoz tartozó Visintiniben. A Magyar Kápolnát (Cappella Ungherese) Sólyom László köztársasági elnök avatta fel 2009-ben. 1918 tavaszán IV. Károly király parancsára négy emlékoszlopot is állítottak a folyó partján az elesettek emlékére.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/40388/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?