72 éve hunyt el Csortos Gyula – Hyppolit, a lakáj

Csortos Gyula a két világháború közti korszak egyik legkedveltebb színművésze 1945. augusztus 1-jén halt meg.Munkácson született 1883. március 3-án (egyes források szerint 8-án). Apja katonatiszt, majd kishivatalnok volt. Fiait igen szigorúan nevelte, a testi fenyítéstől sem riadt vissza. Gyulát mérnöki pályára szánta, és amikor az a színészmesterséget választotta, kitiltotta a szülői házból.

Csortos előbb jegyzőgyakornokként dolgozott, majd az Országos Színművészeti Főiskolán tanult, és a diplomájának megszerzése után, 1904-ben egy vándortársulathoz szegődött. Kivételes tehetsége révén hamar főszerepeket kapott, ám sikerei dacára magányos maradt, társai – nem teljesen alaptalanul - gőgösnek tartották.

1907-ben a Népszínházhoz szerződött, de pár hónap múlva már - dupla gázsival - Beöthy László Magyar Színházának tagja volt. Mivel a zajos sikerekben neki is nagy része volt, mind magasabb gázsit követelt a magát egy idő után megmakacsoló Beöthytől. Egy csaknem botrányba fulladt előadás után a feldühödött Csortos otthagyta a Magyar Színházat és szerződésszegéssel lett a Vígszínház tagja. Itt lett igazán nagy színész, főként Molnár Ferenc révén, aki kiváló szerepeket írt neki.

Amikor a színház 1919-ben felújította Molnár Liliom című színművét, a címszerepet Csortos kapta, aki háromszáznál többször játszotta a ligeti vagányt. 1922-ben a Renaissance Színházhoz szerződött, majd a második világháború kitöréséig a főváros szinte valamennyi színházában játszott. 1937-ben lett a Nemzeti Színház örökös tagja.

A filmvásznon is emlékezetes alakításokat nyújtott, az 1910-es években némafilmekben játszotta első szerepeit, majd Székely István 1931-ben rá osztotta a címszerepet a magyar filmtörténet egyik legsikeresebb vígjátékában, a Hyppolit, a lakájban. Komikus és drámai filmekben egyaránt megcsillantotta kivételes tehetségét.

Csortos cukorbetegsége a 30-as évek elején jelentkezett, ehhez szívritmuszavar társult, emellett önpusztító életmódot is folytatott, így egyre gyakrabban szorult szanatóriumi kezelésre. Budapest ostromát ismerősei pincéjében vészelte át, a legyengült művész a Nemzeti Színházban Csehov A medve című egyfelvonásosában búcsúzott a közönségtől.

1945 júliusában ismét kórházba került, mert lábsebe nem akart begyógyulni, nem sokkal később, augusztus 1-jén a Fasor-szanatórium betegágyán meghalt.

Csortos nem volt társas lény, kollégáiból ellenszenvet váltott ki számtalan sztárallűrje, különcsége, állandó sértődöttsége, nyugtalansága és gőgje.. Szeretett és tudott is élni, a New York Kávéházban vacsorázott, kifogástalan eleganciával öltözködött, mindenhová fiákeren járt. Kétszer nősült és kétszer vált el, a nőket csak használta, igaz, legalább gavallér módon megajándékozta őket szolgálataikért. Bár a korszak vezető színésze volt, színházba mint néző sose járt. Barátkozni is csak mértéktartóan volt képes - a három lépés távolság nála intim közelséget jelentett. Ehhez járult még, hogy a magyar színművészet "rettenetes gyermekének" színpadi tréfái néha sértően durvára sikerültek.

Jellegzetes hanghordozása, drámai ereje, érdes humora minden szerepét élettel telítette. Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház egykori vezetője azt mondta róla: „Csortosnak se alakja, se hangja, se beszédművészete nem olyan, ami a nagy művészegyéniséget jellemzi - és mégis..."

Emléktáblája Budapest I.kerületében, az Attila úton található.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/40803/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?