72 éves a vízilabdázás Mekkája

1945. augusztus 25-én nyitották meg az újjáépített Nemzeti Sportuszodát a Margitszigeten.

Az uszoda 1930-ban épült, tervezője Hajós Alfréd (1878-1955) építész volt, aki 1896-ban Athénban az első újkori olimpián Magyarország első és második aranyérmét nyerte úszásban 100 és 1200 méteren. Az 1924-es párizsi olimpia szellemi versenyén Lauber Dezsővel készített stadiontervével ezüstérmet szerzett, s mivel aranyat nem adtak ki, valószínűleg ő az egyetlen, aki sportban és szellemi téren is győzött.(Szellemi olimpiai versenyeket 1912 és 1948 között rendeztek.)

A Hajós által megálmodott létesítményt a vasbeton szerkezet lehetőségének merész kihasználása, korszerű tér- és homlokzatformák kialakítása jellemzi. (A statikai terveket Gergely Jenő készítette.) A széles homlokzati előcsarnokból lépcsők vezetnek az emeletre, innen lefelé érhetők el a lelátó ülései. A tribünök alatt öltözők, az előcsarnok felett szolgálati lakás és irodák kaptak helyet. A lépcsők félhenger alakú kiugrásokban helyezkednek el, a hátsó traktusba pedig a zuhanyozók és a büfé kerültek.

A nagymedence, a kismedence és a három ugrótorony(ezek közül már csak egy van meg) a magas árvízszint miatt az emeleten kapott helyet, alattuk gépészeti helyiségeket alakítottak ki. Az épület homlokzatát klinkertégla burkolat fedi, a déli főbejárat mellett a Duna-parti nyugati homlokzat is hangsúlyos, és árkádsor teszi ünnepélyessé. A műemlékké vált, modern stílusú vöröstéglás épület az első magyar fedett uszoda, amely 1975 óta viseli Hajós Alfréd nevét.

1937-ben Csonka Ferenc építész és Csonka Pál statikus tervei szerint szabadtéri úszómedencékkel és műugró toronnyal bővült. Az épületből a nagymedencéhez téli kiúszó alagút, illetve csatorna vezet. A háromszintes ugrótornyok a korra jellemző plasztikus formákkal épültek.

A második világháborúban megrongálódott létesítményt 1945-re építették újjá. A megnyitó ünnepség alkalmából rendezett versenyen Székely Éva a 100 méteres mellúszásban országos csúcsot úszott. Az uszoda épületét azóta többször bővítették, 2006-ban az úszó Európa-bajnokságra új műugró torony, versenycélú úszómedence, 1000 személy befogadására alkalmas lelátó és kiszolgáló részlegek épültek, amelynek a Széchy Tamás uszoda nevet adták. Legutóbb 2017-ben korszerűsítették.

A két sportlétesítmény együttese az ország úszósportjának központja. A jelenleg nagyjából 80 ezer négyzetméteres területen összesen 8 fedett, illetve nyitott medence és a nemzetközi szabványoknak is megfelelő műugró emelvény várja a profi és amatőr sportolókat.

Az uszoda több nagy világversenynek adott már helyet,1958-ban, 2006-ban és 2010-ben úszó Európa-bajnokságnak, 1945-ben, 1969-ben és 1999-ben öttusa világbajnokságnak, 1958-ban, 2001-ben és 2014-ben vízilabda Eb-nek, de rendeztek már vízilabda Bajnokok Ligája-döntőt is a Margitszigeten, és évek óta ez a helyszíne a nyári nemzetközi vízilabda-tornáknak és 2017-ben otthont adott a XVII. FINA Világbajnokság vízilabda meccseinek. 

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/41589/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?