Tíz érdekesség az emberiség történetének egyik legvéresebb csatájáról

Az emberiség egyik legvéresebb csatája Borogyinónál 205 éve, 1812. szeptember 7-én volt.

1. Bonaparte Napóleon még 1812. június 24-én indított óriási hadjáratot Oroszország ellen. A sereg összesen 600 ezer fős volt. 

2. Összesen húsznál is több nemzet fiai harcoltak. A franciák mellett az olaszok, a németek és az osztrákok voltak legtöbben Napóleon seregében. 

3. Az orosz taktika része volt, hogy folyamatosan hátráltak, így a franciák egyre messzebb kerültek az utánpótlástól. Egészen Moszkva közelébe jutott a francia had. Itt aztán a cár nyomására Mihail Kutuzov tábornok már kifejtett némi ellenállást.

4. Az orosz és a francia hadtest aztán 1812. szeptember 7-én a Moszkvát Szmolenszkkel összekötő út mentén, a fővárostól 110 kilométerre nyugatra fekvő Borogyino falu mellett ütközött meg.

5. A francia oldalon 135 ezer katona és 587 ágyú, orosz részről 120 ezer katona és 640 ágyú vonult fel. Napóleon frontális támadást rendelt el: a három kilométeres arcvonalon reggel hat órától délig hullámzott a heves harc, amelyben a franciák lassan fölénybe kerültek, de nem tudták megtörni az oroszok ellenállását.

6. Napóleon, nem vetette be utolsó tartalékát, a kipihent, 20 ezer fős császári gárdát. Mivel Kutuzov addigra utolsó emberét is harcba küldte, Napóleon elszalasztotta a döntő győzelmet.

7. Az ágyúzásban a franciák bizonyultak jobbnak, akik aznap 120 ezer ágyúgolyót használtak el.

8. A franciák 40 ezer embert (ebből 20 ezer halott), az oroszok 55 ezer főt (ebből 30 ezer halott) vesztettek.

9. A franciák másnap ellenállás nélkül foglalták el Moszkvát, a bevonulás azonban egyáltalán nem sikerült diadalmasra. Senki sem fogadta őket, a lakosság elmenekült, Napóleon hiába várta a cár békéért esedező követeit. Szeptember 15-én felgyulladt és szinte teljesen leégett a fából épült város.

10. Napóleon még egy hónapig maradt az üszkös romok között, majd hazaindult. A még mindig százezres sereg délkelet felé vonult, Kutuzov útját állta, s Napóleonnak vissza kellett térnie a letarolt tájon át vezető szmolenszki országútra. A hírhedt orosz tél, a visszavonulás fájó tudata és az ellátás hiánya felbomlasztotta a fegyelmet. A pár hónappal korábban útnak indult diadalmas, világverő félmilliós seregből alig 15 ezer katona látta viszont hazáját. A borogyinói ütközet végső kihatásában Napóleon oroszországi hadjáratának kudarcát eredményezte.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/42188/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?