88 éve született Váradi Hédi

Váradi Hédi Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész 88 éve, 1929. szeptember 22-én született Újpesten.Szülei amatőr színészek voltak, lányuk is nyomdokukba lépett, amikor a Színház- és Filmművészeti Főiskolára felvételizett, ahol 1952-ben nyert diplomát.

A Madách Színházban kezdte pályafutását, és már 23 évesen Shakespeare drámájában Júliát játszhatta másodikszereposztásban Tolnay Klári mögött, a kollégák közül Uray Tivadarral alakult ki különösen jó szakmai kapcsolata, akitől sokat tanult.

1963-ban átszerződött a Nemzeti Színházba, amelynek élete végéig tagja maradt. Emlékezetes alakítást nyújtott Évaként Az ember tragédiájában, Sinkovits Imre (Ádám) és Kálmán György (Lucifer) mellett. Fellépett musicalekben is (Imádok férjhez menni), tragikus hősnőt játszott Arthur Miller A bűnbeesés után című drámájában, nagy közönségsikert aratott Peter Weiss darabjában, a Marat halálában: a gyilkos Charlotte Corday szerepében. A Nemzetiben utolsó nagy szerepe Schiller Stuart Máriája volt, a szomorú, fenséges magányú királynővel számára is lezárult egy korszak. 1977 és 1983 között ugyanis egyetlen szerepet sem kapott a nemzet első színházában. 1983-ban Loleh Bellon Csütörtöki hölgyek című darabjában gondoltak rá ismét, amikor már súlyos beteg volt.

Mindent a szakmának rendelt alá, lakásában még bordásfalat is felállított, hogy alakját megőrizze, kenyere is különleges, neki őrölt búzából készült, hogy ne legyen hizlaló. Önálló műsorával járta az országot, a legkisebb településre is eljutott. Egy ideig vezette a Könyvről könyvért című rádiós vetélkedőt, rajzfilmeket szinkronizált: jellegzetes, vékony hangjával ő volt a kőkorszaki Flintstone-család Irmája, a népszerű Frakk-sorozat Szerénkéje és Tádé a Mazsolában.

Sokat foglalkoztatták a filmvásznon és a televízióban. Először 1953-ban a Föltámadott a tenger című korabeli filmben állt a kamera elé, utoljára pedig halála évében Makk Károly Az utolsó kézirat című alkotásában.

Színpadi teljesítményét már 1960-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, a kiváló művészi címet 1973-ban, a Kossuth-díjat 1975-ben éppen mellőzésének időszakában vehette át.
A színésznő élete utolsó évtizedében visszahúzódva élt. Parasztházat vásárolt Gánton, és misztikus vallási filozófiákban keresett menedéket. Hosszú, súlyos betegség után hunyt el Budapesten, 1987. április 11-én. (mtva.hu)

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/42705/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?