A magyar festészet napja

A magyar festészet napja - október 18-án, Szent Lukács napján ünneplik 2002 óta a DunapArt Művészeti Társaság kezdeményezésére a Magyar Festészet Napját.

Munkácsy Mihály: SiralomházA kezdeményezés olyan lelkes művészektől származik, akik úgy gondolták, hogy tenni kell valamit az ellen, hogy a kortárs magyar festők műveikre kevés megbízásban vagy vásárlásban is megnyilvánuló visszajelzést kapnak. Felhívásukban ezt írták: "Kérjük a szakma művelőit, művészettörténészeket, műkereskedőket, műgyűjtőket, társművészeket és mindenki mást, akinek kedves a festészet, támogassák kezdeményezésünket, és a maguk működési területén tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ügyünk az egész társadalom közös ügye legyen. Felszólítjuk a múzeumokat, kiállító intézményeket, e napon rendezzenek kiállításokat, aukciókat, szakmai tanácskozásokat, társművészeti eseményeket, tárják ki kapuikat a minél szélesebb nyilvánosság előtt".

A magyar festészet napja (amelyet Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepén tartanak), azóta rendezvénysorozattá terebélyesedett, a látogatók és a kiállítók száma egyre nő, csatlakoztak szlovéniai, székelyföldi és szlovákiai kiállítóhelyek is, s 2011-ben a megújult közmédia is támogatóként a rendezvény mellé állt. A cél változatlan: a festmények művészeti színvonalából és egyediségéből adódó érték elismertetése, a kortárs magyar festők és alkotásai iránti közönségszeretet kivívása. Minden évben egy hetven év feletti, kiemelkedő magyar festőművészt a festők szakmai zsűrije által kiválasztott doyent, életmű díjjal jutalmaznaka Kulturális Minisztérium támogatásával.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/43762/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?