Attila, a hunok királya

A 406 körül született Attila vezetésével a hunok a kor legkiterjedtebb birodalmát igazgatták. Attila a közel két évtizedes uralkodása (434-453) során a Nyugat- és a Kelet-Római Birodalmat is megrengette, s nem kis fejfájást okozott az éppen regnáló császároknak. Nyugaton a barbárság szimbóluma lett, míg északon és keleten nemes tulajdonságait emelték ki a krónikák.

A 451-es, döntetlennel végződő catalaunumi csatát követően, két évvel Itália megszállása után a nagy uralkodó váratlanul elhunyt, birodalma szétesett. Halálára többféle magyarázatot adtak. Egyesek szerint a sokadik feleségével töltött nászéjszakáján orrvérzés során hunyt el, mások szerint felesége, Ildikó végzett vele. Néhányan úgy gondolják, hogy a sok alkoholtól és nyelőcsövének visszérbetegségétől belső vérzése keletkezett az uralkodónak.

A legenda szerint a hun királyt egy folyó (valószínűleg a Tisza) egyik ágában temették el, miközben a másik ágára terelték a folyóvizet. A hármas koporsós temetésről szóló mondát, amely szerint arany, ezüst és vas koporsóba temették el Attilát, már a 19. században megcáfolták, ahogyan a szolgák lenyilazásáról szóló történetet is, de a mai történészek sem tartják összeegyeztethetőnek a magyarázatot a hun temetkezési szokásokkal. Annyi talán bizonyosnak mondható, hogy a legnagyobb hunt a Kárpát-medencében, a Duna-Tisza közében temethették el.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/46869/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?