80 éve született egy botrányhős zseni

Nyolcvan éve, 1938. február 13-án született Oliver Reed angol színész, akire kiváló alakításai mellett szaftos botrányai miatt is emlékeznek a mozilátogatók. A filmvilág tagbaszakadt fenegyereke negyven év alatt több mint kilencven filmben szerepelt, miközben nőügyeitől, alkoholproblémájától és kocsmai verekedéseitől volt hangos a média. Sokak szerint mindez remekül beleillett a róla kialakult képbe, mert a legtöbbször sötét, sokszor gonosz férfikaraktereket formált meg.

Londonban született, családja otthonosan mozgott a média világában. Apja sportújságíró volt, nagyapja Sir Herbert Beerbohm Tree színész-igazgató, nagybátyja pedig a rendező Sir Carol Reed. A legenda szerint még Nagy Péter orosz cárhoz is rokoni szálak fűzték, az uralkodó egy félrelépése folytán.

A nyugtalan természetű Reed nem fejezte be a középiskolát, a legváratlanabb helyeken bukkant fel, és mindenféle munkát elvállalt, volt kidobóember, kórboncnoksegéd, még a vásári ökölvívásba is belekóstolt. Közben szinte folyamatosan partizott barátaival, akiknek egy része statisztaként kereste kenyerét, így csöppent bele minden filmes vagy színházi végzettség nélkül a film világába.

Először Norman Wisdom filmjeiben bukkant fel, majd 1961-ben váratlan sikert aratott a főként horrorfilmekre szakosodott Hammer filmgyár A farkasember című alkotásában. A Hammer még hat filmre szerződtette, s ezután folyamatosan kapta a "rosszfiú" szerepeket a kosztümös filmekben. 1962-ben a nagybátyja, Carol Reed által rendezett Oliver című Dickens-adaptáció tette igazi sztárrá, amelyben a tolvaj és gyilkos Bill Sikes szerepét osztották rá. 1963-ban egy kocsmai verekedés után az arcát össze kellett varrni, attól tartott, hogy a sebhely véget vet filmes pályafutásának. Fordítva történt: ijesztő, mogorva arckifejezése még jobban beleillett a horrorfilmek és thrillerek világába. 1967-ben, amikor Sean Connery visszavonult James Bond szerepétől, a producerek Reedet is számításba vették utódaként, de zűrös ügyei miatt végül George Lazenby mellett döntöttek.

Pályafutásának fontos pillanata volt 1969-ben a D. H. Lawrence regénye alapján készült Szerelmes asszonyok Ken Russell rendezésében. A kritika és a közönség is kedvezően fogadta az erotikus jelenetekben bővelkedő filmet, amely egyfajta mérföldkőnek számít a meztelenség filmes ábrázolásának történetében. Ebben mutattak ugyanis először teljesen meztelen férfiakat, amikor az egyik jelenetben a két férfi főszereplő, Oliver Reed és Alan Bates meztelenül birkózik a kandalló tüze előtt. Reed az őt faggató újságíróknak bevallotta, hogy a forgatás előtt egy üveg vodkára volt szüksége a megfelelő ellazuláshoz. Ken Russell és Oliver Reed még öt közös filmet készítettek, közöttük az Ördögöket 1971-ben és a Tommyt 1975-ben a The Who rockoperája alapján.

Az 1970-es években a britek legkedveltebb színésze és sztárja volt. A Királyi játszma 1975-ben, a Koldus és királyfi 1978-ban, A nagy álom 1978-ban, a Dr. Heckyl és Mr. Hype - Ronda vagyok, de hódítani akarok 1980-ban folyamatosan biztosították, hogy pénze ne fogyjon el a bankszámlájáról. 1973-ban meggyőzően alakította Athos szerepét Dumas regényének sokak szerint legjobb feldolgozásában, a Richard Lester rendezte A három testőrben, majd A négy muskétásban is. A harmadik, A testőrök visszatérnek című rész forgatása során 1989-ben súlyos nyaksérülést szenvedett, az incidens csaknem karrierjébe került.

A nyolcvanas évektől csillaga fokozatosan lehanyatlott, főként másodvonalbeli filmekben tűnt fel. 2000-ben ismerős területen bizonyította újra képességeit a Ridley Scott rendezte, az ókori Rómában játszódó, több Oscar-díjjal kitüntetett Gladiátorban. A forgatás befejezését már nem érhette meg, az életmódja miatt legyengült szervezetű színész 1999. május 2-án, hatvanegy éves korában egy máltai bárban, ivóverseny közben kapott végzetes szívinfarktust. Az általa alakított erkölcstelen rabszolga-kereskedő, Proximo figuráját a hátralévő jelenetekben dublőr, illetve CGI technika segítségével varázsolták a vászonra.

Első feleségétől, egy ír modelltől és egy házasságon kívüli kapcsolatából is született gyermeke. Második felesége 16 éves volt, amikor megismerte, majd a lányt huszonegy éves korában, 1985-ben vette el.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/48441/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?