170 éve tört ki a bécsi forradalom

Százhetven éve, 1848. március 13-án tört ki a bécsi forradalom: az Európán végigsöprő forradalmi hullám ezzel elérte a Habsburg Birodalmat is.

A bécsi kormányzatnak már az év elejétől nehézséget okozott az észak-itáliai, lombardiai mozgolódás, a pozsonyi magyar rendi országgyűlés, az államkincstár sanyarú állapota, a gyönge ausztriai termés és a gazdasági nehézségek következtében kialakult munkanélküliség. A február 22-én kitört párizsi forradalom híre a császárváros lakosságát felvillanyozta, de a birodalom vezetőiben nagy nyugtalanságot váltott ki. A közvéleményt tovább bátorította Kossuth Lajos március 3-i pozsonyi beszéde, amely alkotmányt követelt Magyarországnak és az örökös tartományoknak, a német fordítást másnap már Bécsben terjesztették. Az addig kordában tartott, szinte nem létezőnek tűnő ellenzék, a radikális egyetemisták sorra petíciókat kezdtek fogalmazni, de ezekre nem érkezett érdemi válasz.

Az alsó-ausztriai tartománygyűlés megnyitásának napján, március 13-án a gyűlés helyszíne, a Landhaus elé a diákok és a polgárok tüntetést szerveztek. A tömeg erőszakkal behatolt a tanácsterembe, s a rendeket arra kényszerítették, hogy a Burghoz vonulva velük együtt követeljék a császártól Metternich Kelemen herceg, a gyűlölt zsarnoki rendszert megtestesítő államkancellár menesztését. A kormány erőszakkal lépett fel, de a katonák ellenállásba ütköztek, sortűz dördült, az utcákon nemsokára barikádok emelkedtek. Amikor a véres harcok az esti órákban már a császári család lakhelyét veszélyeztették, a nép nyomása és Metternich udvari ellenfelei elérték a kancellár lemondását. A Szent Szövetség egyik kovácsa, az addig Európa legnagyobb hatalmú embereinek egyike álruhában menekült el Bécsből.

Március 14-én engedélyezték a polgárőrség felállítását, 15-én pedig a császár megígérte, hogy alkotmányt ad nemzeteinek. Ugyanezen a napon érkezett meg általános lelkesedéstől övezve Bécsbe a pozsonyi országgyűlés Kossuth Lajos vezette küldöttsége, s tört ki Pesten is a forradalom. Március 17-én V. Ferdinánd császár kormányt nevezett ki, élén az első alkotmányos miniszterelnökkel, Franz Anton Kolowrat-Liebsteinsky gróffal, április 25-én pedig kihirdették az örökös tartományok alkotmányát.

Május 15-én a radikális diákok új alkotmányt és általános választójogot követeltek, amire ígéretet is kaptak, de a császári család két nap múlva Innsbruckba menekült. Május 21-én az uralkodó kiáltványban hívta harcba az országot az "anarchisták" ellen, ami éket vert a liberálisok és a demokraták közé. A kormány azonban kénytelen volt engedélyezni a diákság Akadémiai Légiójának felfegyverzését, és a helyőrség nagy részét kivonta a fővárosból.

Július 22-én végül összeült az osztrák parlament, a képviselők fele a szláv lakosságú területekről érkezett, elnöke cseh, alelnöke lengyel volt. A gyülekezetnek sok írástudatlan, németül sem beszélő tagja volt, így már a tárgyalási nyelv megválasztása is parázs vitát pattantott ki. A parlament végül szeptember 7-én eltörölte a paraszti szolgáltatásokat, de ezen túl nem sok vizet zavart. Az udvar időközben visszatért Bécsbe, ahol a reakció térnyerése miatt a nyár végén újabb viharfelhők gyülekeztek. A császárvárosban október 6-án újabb felkelés tört ki, amelyet a katonaság október 31-én fegyverrel levert, s ezzel az ausztriai forradalom végképp elbukott.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/49740/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?