100 éve született a béke fotósa

Száz éve, 1918. április 14-én született Budapesten a fotóművész Cornell Capa, aki pályaválasztásán kívül szinte semmiben sem hasonlított világhírű bátyjára, Robert Capára.

Friedmann Kornél néven látta meg a napvilágot. Saját szavai szerint tizennyolc éves koráig semmi érdekes nem történt vele, a Madách Gimnáziumba járt, orvos akart lenni. Érettségi után bátyjához, Endréhez (a későbbi Roberthez) hasonlóan ő is külföldre, Párizsba utazott és Fehér Imre (Emeric Fehér) műtermében lett fényképésztanonc, hogy egyetemi felvételijéhez megtanulja a nyelvet.

Franciául nem sokat tanult, mert mesterével magyarul beszélgettek, de a képek előhívása terén nagy tapasztalatra tett szert. Mint mondta, a fényképezés felé két dolog terelte: az első akkor már világhírű testvére, Robert Capa példája volt. A másik az, hogy Magyarországon született, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyet a világon sehol sem értenek. "Ha a világ többi részével akarsz kommunikálni, szükséged van egy másik nyelvre, esetleg az eszperantóra. De ki érti az eszperantót? A huszadik században másfelől egyre többen kezdték megérteni a fotográfiát, a legegyetemesebbet minden nyelv közül".

1937-ben Amerikába utazott és felvette fivére művésznevét, így lett Cornell Capa. Négy évig a Life magazinnál dolgozott laboránsként, emellett a Pix ügynökségnél - bátyja ügyintézőjeként - a magyar nyelvű képaláírásokat fordította angolra, próbált közelebb kerülni a fotózáshoz. Első önálló sorozata a New York-i világkiállításról jelent meg a Picture Postban, 1943-ban amerikai állampolgárságot kapott. A második világháború alatt a légierő tartott igényt rá, őrmesteri rangban a felderítés számára fotózott.

A háború után kezdett hivatásos fotósként dolgozni, a Life 1948-ban véglegesítette, sokat dolgozott Angliában és Dél-Amerikában. A magazint 1954-ben, bátyja váratlan halála után hagyta ott, de később is megjelentek fotóesszéi a rangos kiadványban. A többek között bátyja által 1947-ben alapított Magnum fotóügynökséghez csatlakozott, amelynek 1956-ban elnöke lett, a tisztséget 1960-ig töltötte be.

Főként haditudósítóként ismert bátyjától eltérően ő inkább a béke fotósa akart lenni, nem a halálmegvető bátorságú, világvándor csavargó, hanem teremtő-alapító típusú fotográfus. Évtizedeken át dokumentálta a latin-amerikai bennszülött kultúrák eltűnését, riportjai közül a leghíresebb az 1964-es Búcsú az Édentől, amelyet az amazonasi amavaka indiánok között készített. A politika iránt is érdeklődött, Izraelben 1955-1957-ben, majd a hatnapos háború idején, 1967-ben fotózott. Páratlan képeket készített elhallgatott témákról, többek között az elsők között készített felvételeket szellemileg visszamaradott gyerekekről, akikről könyvet is írt. Az ötvenes-hatvanas évek társadalmi változásoktól feldúlt Amerikájában megörökítette Adlai Stevenson, Nelson Rockefeller, majd a Kennedy fivérek választási hadjáratait, könyvben mutatta be John F. Kennedy elnökségének első száz napját.

Testvére és fotós barátainak a hadszíntereken bekövetkezett halála arra indította, hogy őrizze, ápolja emléküket, hagyatékukat. A cél érdekében alapítványt hozott létre, melynek tevékenységi körét fokozatosan kitágította. Életének talán legmaradandóbb alkotása az 1974-ben New Yorkban létrehozott Nemzetközi Fotográfiai Központ (International Center of Photography, ICP), amelynek 1995-ig igazgatója, majd haláláig tiszteletbeli elnöke volt. A világhírű központ nemcsak a régi nagyok emlékét és hagyatékát ápolja, a kiállítások révén lehetőséget biztosít a kortárs fotósoknak, kurzusokat és továbbképzési lehetőséget kínál számukra.

Sokat fáradozott azon, hogy minden kétséget kizáróan bebizonyítsa bátyja leghíresebb fotója, A milicista halála hitelességét. Richard Whelan fotótörténésszel együtt válogatta ki a Robert Capa által hátrahagyott 70 ezer negatívból a mestergyűjteményt, amelyet a magyar állam 2008-ban vásárolt meg. A tervek szerint 2018 októberétől lesz látható a felújított és bővített Nagymező utcai Capa Központban.

Cornell Capa kilencvenévesen, 2008. május 23-án New Yorkban hunyt el. 2008. szeptember 10-én New Yorkban barátok, kollégák és rokonok, Magyarországon pedig ugyanazon a napon a magyar fotográfusok is tisztelegtek emléke előtt, a Mai Manó Házban a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumnak ajándékozott képeiből nyílt kiállítása.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/51201/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?