Ma alakul meg a rendszerváltás utáni nyolcadik országgyűlés

Áder János köztársasági elnök május 8-án 10 órára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését. Az új összetételű parlament az április 8-i választást követő 30. napon, az Alaptörvény által előírt legkésőbbi időpontban ül össze. 

Az 1990-es országgyűlési választások első fordulóját március 25-én, a másodikat április 8-án rendezték. Az új, 386 tagú Országgyűlés az utóbbit követő 24. napon, május 2-án tartotta alakuló ülését, Göncz Árpád ideiglenes köztársasági elnök másnap Antall Józsefet, az MDF elnökét bízta meg a kormányalakítással.

Az 1994-es választásokra május 8-án és 29-én került sor. A parlament a második forduló után 30 nappal, június 28-án alakult meg, ezen Göncz Árpád államfő Horn Gyulát, az MSZP elnökét kérte fel kormányalakításra.

1998-ban május 10-én és 24-én tartották a választások két fordulóját. Az új Országgyűlés a második forduló utáni 25 nappal, június 18-án megrendezett alakuló ülésén Göncz Árpád köztársasági elnök javaslatot tett a képviselőknek, hogy Orbán Viktort, a Fidesz elnökét válasszák meg miniszterelnöknek.

2002-ben április 7-én és 21-én rendezték meg a választások két fordulóját. Az új Országgyűlés május 15-én, a második forduló után 24 nappal alakult meg, ekkor Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Péter szocialista kormányfőjelöltet javasolta miniszterelnöknek.

2006-ban április 9-én és 23-án rendezték meg a parlamenti választásokat. Az új Országgyűlés május 16-án, a második forduló után 23 nappal alakult meg, s Sólyom László köztársasági elnök Gyurcsány Ferencet, az MSZP kormányfőjelöltjét javasolta miniszterelnöknek.

2010-ben április 11-én és 25-én tartották az országgyűlési választásokat. Az új parlament május 14-én, a második választási fordulót követő 19. napon alakult meg, ezen Sólyom László államfő a Fidesz elnökét, Orbán Viktort javasolta miniszterelnöknek.

2014-ben április 6-án tartották meg az ezúttal már egyfordulós parlamenti választást. Az új, 199 tagú Országgyűlés május 6-án, a választást követő 30. napon alakult meg. Áder János államfő egy nappal korábban már bejelentette, hogy Orbán Viktor hivatalban levő kormányfőt, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét kérte fel az új kormány megalakítására.

2018-ban április 8-án tartották meg az országgyűlési választást. Áder János államfő az új parlament alakuló ülését a választást követő 30. napra, május 8-ra hívta össze, közleményében a választás egyértelmű eredményére tekintettel Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/52320/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?