Tudta? 114 éve Erdélyben született Tarzan

Johnny Weissmuller, eredetileg Weissmüller Johann (Szabadfalu – ma Temesvár város része –, Temes vármegye, 1904. június 2. – Acapulco, 1984. január 20.) bánsági sváb származású amerikai olimpiai bajnok úszó, filmszínész, Tarzan alakítója.

Petrus Weißmüller (földművelő) és Elisabeth Kersch (dohánygyári munkás) bánsági sváb szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. A család az Amerikai Egyesült Államokba vándorolt még a kisfiú születésének évében. Az apa először Pennsylvaniában egy bányában dolgozott, majd Chicagóban telepedtek le. Peter nevű testvéröccse már itt született 1905-ben.

A gyerekkorában sokat betegeskedő, légzési problémákkal küszködő vézna kisfiú orvosai javaslatára kezdett el úszni. 190 centis, 95 kilós óriássá nőtt, és kiváló adottságai hamar kiderültek.

1918-ban az apa elhagyta a családot, s a fiúk a Michigan-tó partján úszómesternek álltak. Ekkor kezdődött Johnny úszó pályafutása, amely öt olimpiai aranyéremmel fejeződött be. Húsz évesen a párizsi nyári olimpián három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak; négy évvel később további két aranyérmet szerzett. 1922-1928 között 67 világrekordot állított fel. Johnny hamarosan Hollywood sztárja lett, mint Tarzan megszemélyesítője. Johnny inkább úszónak és nem színésznek tartotta magát, 11 ember életét sikerült megmentenie. Weissmüller életében 1948-ban zárult le a Tarzan-korszak. Ezután a Jungle Jim képregényből készült 12 részes filmsorozatban játszott 1948 és 1954 között, ezt már csak néhány kisebb szerep követte, az utolsó 1976-ban.

Ötször házasodott. Feleségei: Bobbe Arnst, Lupe Vélez, Beryl Scott, Alleen Gates (később McCleland), Maria Baumann). Harmadik feleségétől 3 gyermeke született: Johnny Weissmuller Jr. (†), Heidi Elizabeth Weissmuller (†) és Wendy Anne Weissmuller. A hetvenes években folyamatosan romlott az egészségi állapota; miután 1974-ben eltörte a csípőjét és mindkét lábát, már sosem gyógyult meg teljesen, ráadásul a kórházban derült ki, hogy az életét végigsportoló Weissmüllernek súlyos keringési és szívbetegsége van. 1977-től élt a mexikói Acapulcóban.

Az 1984 januárjában bekövetkezett halála előtt teljesen elszegényedett rossz üzleti döntései és fényűző életmódja miatt; utolsó éveiben segédmunkákat végzett. Halála után viszont még egyszer felidézték régi dicsőségét: amikor koporsóját a mélybe engedték, magnóról háromszor felhangzott legendás Tarzan-kiáltása.

Ő volt az első olyan ember, aki a 100 méteres távot egy percen belül teljesítette. Az öt olimpiai arany (és egy vízilabdában szerzett bronz) mellett ötvenkétszer lett amerikai bajnok, hatvanhét világrekordot úszott.

Első filmjét 1929-ben forgatta. Az igazi sikert az 1932-ben forgatott Tarzan, a majomember című film hozta meg neki. Ezután még tizenegy Tarzan-filmben játszotta a címszerepet.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/53452/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?