80 éves az egyik legnagyobb dzsesszmuzsikus

Rhoda Scott amerikai dzsesszmuzsikus, a "Hammond-orgona mezítlábas királynője" ma nyolcvanéves.

New Jerseyben született egy metodista lelkész legidősebb lányaként. Anyja fiatalon halt meg, hét gyereket hagyva hátra, nevelésük az apára maradt, aki lelkészi hivatása mellett gyári munkát is vállalt. A család gyakran költözött, Rhoda a zaklatott éveket felnőttként kedvezően értékelte, mert meggyőződése szerint ezeknek a kihívásoknak köszönhetően tanult meg könnyedén alkalmazkodni a különböző kulturális közegekhez.

Az afroamerikai keresztény közeg mély benyomást gyakorolt rá. A templomi kórusokban gospelt énekelt, az orgonába is a templomban szeretett bele. Hétéves volt, amikor felavatták a gyülekezet új orgonáját, és hosszas könyörgésére apja megengedte, hogy istentisztelet után kipróbálhassa a hangszert. Sorsa ezzel el is dőlt, hamarosan minden szabadidejét a hangszer mellett töltötte, amint tehette - cipőjét lerúgva - a billentyűkhöz telepedett. A mezítlábas orgonálás szokása védjegyévé vált. Elmondása szerint így jobban érzi a pedálokat, összetéveszthetetlen, szinte csak rá jellemző pedálhasználattal játszik basszusfutamokat.

Időközben megtanult zongorázni is, és az egyházi kórus egyik tagjának ösztökélésére egy dzsesszegyüttesben is játszani kezdett. Hétvégeken Harlemben zenélt, hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy kiváló érzéke van a műfajhoz. A zongoráról a zenekar beleegyezésével váltott át Hammond-orgonára, a hangszerre társai adták össze a pénzt. A Lee Smith's Satellites nevű formációban 1960-ig muzsikált, de készített lemezt Joe Thomas szaxofonos és Bill Elliott dobos társaságában is.

A Manhattan School of Music diplomájának megszerzése után Count Basie egyik koncertjén is felléphetett, és játéka annyira megtetszett a híres zongoristának, zenekarvezetőnek, hogy rendszeres fellépési lehetőséget biztosított számára harlemi klubjában. Itt találkozhatott a dzsessz krémjével Louis Armstrongtól Ella Fitzgeraldon át Ray Charlesig, itt ismerte meg a New York-i közönség.

A klub törzsvendége volt Eddie Barclay francia producer, lemezkiadó is, aki beleszeretett Scott játékába, különösen szórakoztatónak találta, hogy mezítláb játszik. Az ő meghívására utazott 1967-ben Párizsba, hogy képezze magát, lemezeit ezután a Barclay Records adta ki. A híres zenepedagógus Nadia Boulanger tanítványa lett, aki olyan művészek mentora volt, mint Quincy Jones, a tangókirály Astor Piazzolla és a filmzeneszerző Michel Legrand. A francia fővárosban megismerkedett az énekes-színész Raoul Saint-Yves-vel, akihez feleségül ment, majd örökbe fogadtak két Haitiról származó gyermeket. Rhoda Scott Franciaországban, ahol élete következő évtizedeit töltötte, rendkívül népszerű lett, s nagyobb sikereket aratott Európában, mint az Egyesült Államokban.

Saját bevallása szerint minden érdekli, ami zene, legyen az dzsessz, soul, swing, blues, funk, folk, bármi. Imádja a kihívásokat, folyamatosan kísérletezik, szabadon improvizál, 2007-ben Párizsban alapított együttest három tehetséges francia női zenésszel Lady Quartet néven, repertoárjukon amerikai és európai népzenék szerepelnek. Sikerei ellenére még mindig kész a tanulásra, néhány éve beiratkozott szülővárosa, New Jersey egyetemére, ahol dzsessztörténetet tanult. Különösen a Hammond-orgonisták élete érdekelte, mert a Hammond-orgonák megjelenése előtt az orgona kizárólag templomi hangszer volt.

Rhoda Scott nagyon szereti Magyarországot, és nálunk is szeretik őt. Magyar vonzalma azzal kezdődött, hogy diplomamunkáját a Kodály-módszerről és Bartók Béla népdalgyűjtéséről írta, nagy csodálója a dzsesszbőgős Pege Aladárnak is. Először a hetvenes években lépett fel az Erkel Színházban, akkora sikerrel, hogy újra meghívták. Máig élete egyik legnagyobb show-jának tartja a Kisstadionban tartott koncertjét, amelyen 17 ezres közönség előtt játszott. Magyarországi sikereit örökítette meg a Rhoda Scott Budapesten című albuma 1975-ben.

2011-ben, majd 2012-ben Varnus Xavérral közösen lépett fel az Orgonák csatája elnevezésű országos turnén. 2014-ben és 2016-ban a Modern Art Orchestrával (MAO) koncertezett Budapesten, ezután Varnus Xavérral és Barknopf Balázzsal adott karácsonyi nagykoncertet. A művésznő 2018. november 11-én ismét visszatér, a Pap László Sportarénában tart jubileumi koncertet Lady Quartetjével.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/55107/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?