Blogolj!

Ken Follett: 70

Június 5-én ünnepli hetvenedik születésnapját Ken Follett brit író, számtalan sikerkönyv szerzője.

A walesi Cardiffban született egy adóellenőr négy gyermeke közül a legidősebbként (adóbevallásait már ünnepelt író korában is apja készítette). Vallásos szülei eltiltották a mozitól és a tévétől, így könyvek olvasásával és történetek kiagyalásával szórakoztatta magát. 1967-től a University College of Londonban tanult filozófiát, itt ismerkedett meg a baloldal politikai eszméivel is. 1970-ben újságírói posztgraduális képzésre jelentkezett, gyakornoki idejét egy cardiffi lapnál töltötte, majd a londoni Evening News kolumnistája lett. Munkáját egyre unalmasabbnak találta, ezért egy kisebb könyvkiadóhoz szerződött, és esténként, hétvégeken írni kezdett.

Kezdetben álnéven kiadott könyvei egyre jobban fogytak, mígnem 1978-ban megütötte a főnyereményt: a Tű a szénakazalban hatalmas nemzetközi sikert aratott. A kémregény hosszú ideig vezette a The New York Times bestseller-listáját, és kasszasiker volt a könyv 1981-ben elkészült filmváltozata is Donald Sutherland és Kate Nelligan főszereplésével. Miután ezzel az egy könyvével több pénzt keresett, mint amennyit a kiadóban élete végéig kapott volna, felmondott, főfoglalkozású író lett. Sorra születtek sikerkönyvei: a szintén második világháborús Kulcs a Manderley-házhoz, az afganisztáni szovjet intervenció idején játszódó Kaland Afganisztánban, a nemzetközi terrorizmusról szóló Éden kalapácsa, a genetikával kapcsolatos kutatások világába kalauzoló Harmadik iker, az amerikai bevándorlókról szóló Az ígéret földje, vagy a Zérókód című izgalmas kémtörténet.

Leghíresebb műve az egy katedrális építése körül bonyolódó Kingsbridge-trilógia első része, A katedrális. A siker még az írót is megdöbbentette, a könyv 1989 óta újra meg újra felbukkan a bestseller-listákon. A több évszázadot átölelő trilógia egy kitalált angliai kisvárosban, Kingsbridge-ben kezdődik a l2. században. Vér, ármány és szerelem, hűség és árulás, a történet filmszerűen pergő, sodró lendületű cselekménye életre kelti a régi Angliát. A trilógia folytatására csaknem húsz évet kellett várniuk az olvasóknak: 2007-ben jelent meg Az idők végezetéig, a harmadik rész, A tűzoszlop pedig 2017-ben került a könyvesboltokba.

Follett egy időre felhagyott a kémműfajjal, de ez mit sem változtatott műveinek cselekményességén. Az intrika elemeivel át- meg átszőtt történeteiben fokozatosan nő a feszültség, és ebben erős női karakterei is jelentős szerepet játszanak.

A következő évek termése az Évszázad-trilógia, amely a teljes huszadik század történetének bemutatására vállalkozott öt, egymással összekapcsolódó család életén keresztül. Első része, A titánok bukása az első világháború és az orosz forradalom, a második, A megfagyott világ a spanyol polgárháború és a második világháború idejére összpontosít, az utolsó, Az örökkévalóság küszöbén a hidegháború és az évszázad második felének eseményeibe kalauzolja el az olvasót.

Egy-egy műve megjelenésekor az olvasók ujjonganak, a kritikusok véleménye azonban megoszlik. Egy részük lelkesen magasztalja az írót, mások úgy vélik, hogy csak önmagát ismétli, és olyan témákhoz nyúl, amelyeket korábbi műveiben sokkal érdekesebben írt meg.

A hetvenes évek végén kezdett tevékenyen politizálni a brit Munkáspártban, itt ismerte meg második felségét. Barbara Follett politikai aktivistaként indult, majd 1997-ben parlamenti képviselő lett, 2001-ben és 2005-ben is újraválasztották. Gordon Brown kormányában több tárcát is vezetett, de 2010-ben felhagyott a politikával, hogy minden idejét férje cégének szentelje.

Follett a legnépszerűbb írók egyike, művei világszerte több mint százhatvan millió példányban keltek el. Még szobra is áll Baszkföld fővárosában, Vitoria-Gasteinben annak emlékére, hogy a település székesegyháza ihlette A katedrális megírására. A író elvakult Shakespeare-rajongó, gyakran megfordul Londonban - ahol egyébként két háza is van -, nehogy lemaradjon valamelyik Shakespeare-bemutatóról. Lelkes amatőr zenész, basszusgitáron játszik egy blues- és egy folkzenekarban is.

Feleségével gyakran jótékonykodik, Barbara a Munkáspártot támogatja, Follett tíz évig állt egy diszlexia ellen harcoló szervezet élén. A The Welsh Academy, a Royal Society of Literature tagja, a National Academy of Writing tanácsának igazgatója. Több egyetem választotta tiszteletbeli doktorának, műveinek eredeti kéziratait, jegyzeteit, levelezését, vázlatait a Michigan állambeli Saginaw Valley State University őrzi.

2018-ban II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Rendjének (OBE) parancsnoki rangjára emelte, idén megkapta a Francia Köztársaság Irodalmi és Művészeti Rendjének tiszti fokozatát.

Magyarországon 2002-ben járt először, hogy személyesen népszerűsítse akkor megjelent, Vadmacskák című regényét. 2009-ben Fótra látogatott, ahol bepillantott A katedrálisból készült tévésorozat forgatásába, majd 2011-ben Budapesten találkozott rajongóival az Aranykönyv-díj átvétele alkalmából, amelyet A titánok bukásával érdemelt ki a magyar olvasóktól.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/73954/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?