Blogolj!

85 éves lenne a rock and roll koronázatlan királya

85 éve, 1935. január 8-án született Elvis Presley, a rock and roll koronázatlan királya, minden idők legsikeresebb és legnagyobb hatású előadója volt. 

Elvis Aaron Presley 1935. január 8-án látta meg a napvilágot a Mississippi állambeli Tupelóban Vernon Elvis Presley és Gladys Love Presley gyermekeként. Egyke volt, miután ikertestvére, aq nála harmincöt perccel idősebb Jesse Garon halva született. Jóllehet szegénységben éltek, nagyon boldog család volt Presley-éké. Elvis nagyon szorosan kötődött a szüleihez, kiváltképp az édesanyjához. A családja meglehetősen vegyes származású volt, Elvis ősei között találunk ír, skót, német és cherokee indáin felmenőket is. A család sértetlenül élt túl egy tornádót1936-ban, amelyben a környékbeliek közül több százan meghaltak. Két évvel később elvesztették a házukat, miután Vernon Presley-t bűnösnek találták csekkhamisítás vádjában. Az édesapa nyolc hónapot ült börtönben, a család rokonoknál húzta meg magát.

A kis Elvis tizenegy éves volt, amikor megkapta szüleitől az első gitárját. Soha nem tanult zenélni, leszámítva az iskolai énekórákat. Másokat figyelt, így próbálta ellesni a megfelelő mozdulatokat. Saját bevallása szerint nyilvánosan énekelni csak sokkal később mert, ahhoz túl félénk fiú volt.

Memphisbe 1946-ban költöztek, itt járt Elvis középiskolába. Kezdetben közepes volt zenéből, nem mert énekelni az osztályban elsősorban a társai miatt, akik anyuci pici fiaként tekintettek Presley-re. Tiniévei alatt kezdett kiemelkedni társai közül, főként a külseje volt feltűnő. A középiskolában alakította ki egyedi, később kultikus hajviseletét, némi rózsaolaj és nem elhanyagolható mennyiségű wax segítségével. Korábban egyébként szőke volt, a tízes évei elején kezdett sötétedni a haja.

Az első felvételei a Sun Recordsnál készültek, két dalt vettek fel 1953 augusztusában, a My happinesst és a “That’s when your haertaches begint. Elvis már tudta, hogy zenélésből szeretne élni, jóllehet ekkoriban még jegyszedőként dolgozott egy moziban, illetve sofőrként kereste a kenyerét. A Sun Records tulajdonosa, Sam Phillips ismertette össze Presley-t Scotty Moore gitárossal és Bill Black basszusgitárossal, akikkel a That’s all right és a Blue moon of Kentucky felvételeit készítették. Az első önálló lemeze 1956-ban jelent meg.

Az igazi áttörést az jelentette, amikor Ed Sullivan karolta fel Presley-t, a fiatal, feltörekvő énekes ugyanis háromszor szerepelhetett a CBS nagy sikerű műsorában, az Ed Sullivan Show-ban. Nézők millióit hódította meg Elvis magával ragadó hangjával és lenyűgöző táncmozdulataival. Utóbbiról kapta az „Elvis the pelvis” (vagyis Elvis, a medence) becenevet, amit a Király egyáltalán nem szeretett. Úgy vélte, ez a becenév a leggyerekesebb dolog, amit felnőtt szájából valaha is hallott.

Időközben filmes karrierje is beindult. Első mozifilmjét, a Love me tendert 1956 novemberében mutatták be, és bár nagy sikert aratott, a kritikusok véleménye szerint ez elsősorban Elvis jelenlétének volt köszönhető. Az eredeti cím ugyan nem ez lett volna, de a filmben felcsendülő Love me tender című dal már a bemutató előtt nagy sláger lett, ezért erre változtatták a film címét is. A Király, bár nem volt kiemelkedő színész, de külsejével és kisugárzásával sikerült magára vonnia a nézők tekintetét. Kedvenc színészei közé tartozott James Dean és Marlon Brando, utóbbi egyáltalán nem tartotta sokra Presley munkásságát. Az évek során Elvis olyan filmek főszerepét utasította vissza, mint a West Side Story, a Willy Wonka és a csokigyár vagy épp a Csillag születik. Volt azonban olyan álomszerep is, amelyet hiába szeretett volna, nem játszhatott el. Az biztos, hogy A Keresztapa Don Corleonéja egészen másként festett volna Elvis alakításában. Főszerepet játszott minden idők első musicalfilmjében, a Börtönrockban, 1957-ben.

Ugyanebben az évben vásárolt magának egy gyönyörű birtokot is, Gracelandet. A kultikus birodalom Elvis halála óta egyfajta szentélyként működik, múzeummá alakították. A második leglátogatottabb lakóház az Egyesült Államokban a Fehér Ház után.

Az 1958-as év több szempontból is változást hozott Elvis életében. Egyrészt elvesztette imádott édesanyját, másrészt bevonult katonának. Ez utóbbi apropóján szenvedte el az ominózus, sokak életében törést okozó GI hajvágást. A tinilányok Amerika-szerte gyászoltak, többen odáig merészkedtek, hogy levelet írtak Dwight Eisenhowernek, amelyben arra kérték az elnököt, engedje meg, hogy Elvisnek ne kelljen a többi katonához hasonlóan levágatnia a haját. Az Elvis-múzeum 2010-es fennállása óta március 28. az úgynevezett Elvis Haircut Day, vagyis Elvis hajvágásának napja. Katonáskodása idején Elvist Németországba vezényelték, ahol találkozott a nála tíz évvel fiatalabb Priscilla Beaulieu-vel. A pár 1967-ben házasodott össze, egy gyermekük született, Lisa Marie Presley.

Németországból hazatérve Presley 1960-ban szerelt le hivatalosan, bár nem távolodott el teljesen a harctól, hiszen még ebben az évben fekete öves karatéssá avatták.

A leszerelt Elvis teljes gőzzel vetette magát a munkába. Elsősorban a filmek felé fordult. 1960–69-ig több mint huszonöt filmben szerepelt. Minden álma az volt, hogy meghódítsa Hollywoodot, ez azonban sosem sikerült neki. Számos filmet forgatott ugyan, de nem volt kiemelkedő színész. Zenei karrierje persze megbízhatóan alakult, bár voltak hullámvölgyek. Lánya, Lisa Marie 1968 februárjában született, éppen egy olyan időszak közepén, amely a karrierje szempontjából nem a legjobban sikerült Elvis számára. ’67 januárja és ’68 májusa között nyolc dallal jelentkezett a Király, ebből mindössze kettő került be a top 40-be, és egyik sem szerepelt a huszonnyolcadiknál előkelőbb helyen. 1968 decemberében egy nagyszabású show-val jelentkezett. Akkor már nyolc éve nem adott élő koncertet. Az ezen a bulin viselt fekete bőrruhája is kultikussá vált. A felhajtott gallér Presley igényeinek kielégítését szolgálta, aki túl hosszúnak találta saját nyakát, ezért szerette a magas nyakú viseleteket, amelyek optikailag kisebbnek láttatták az elégedetlenségre okot adó testrészt. Az NBC által közvetített műsor nagyon népszerű volt, a tévénézők negyvenkét százalékát megnyerte. 1973-ban ő volt az első énekes, akinek koncertjét műholdról közvetítette több országban is a televízió. Az Aloha from Hawaii című műsort láthatták többek között Japánban és Ausztráliában is.

Magánélete és karrierje sem úgy alakult a későbbiekben, ahogyan arra számított. Feleségével, Priscillával megromlott a viszonya, 1972-ben végül el is váltak. Bár a ’73-as hawaii segélykoncert sikert hozott Presley-nek, később szakmailag sem tudott már felérni a csúcsra. Komoly gyógyszerfüggőség alakult ki nála, többször túl is adagolta magát, de az orvosoknak sikerült megmenteniük az életét. 1974-ben még turnézott ugyan, de már nem a tőle megszokott lendülettel és színvonalon, egészségi állapota miatt már nem bírta úgy a koncerteket, ahogy régen. 1977-re szörnyen rossz állapotba került, a tervezett turnét már nem tarthatta meg, 1977. augusztus 16-án elhunyt. Akkori barátnője, Ginger Alden szerint a Király aznap dupla adag altatót vett be. Tény, hogy Presley súlyos inszomniában szenvedett. A halotti tort Gracelandben tartották, a halottasmenet élén tizenegy fehér Cadillac haladt, ez volt ugyanis a Király kedvenc típusa. Elvist az édesanyja mellé helyezték örök nyugalomra. Sokáig úgy vélték, hogy a halálát okozó szívroham egyértelműen a droghasználat következménye volt, kutatások azonban azt igazolták, hogy Elvis szívizomproblémákkal született, így mindenképpen korai halál jutott volna osztályrészéül.

Elvis kultuszához hozzátartozik, hogy egyes rajongók szerint még ma is életben van. A nevéből kitehető anagrammát is sokan bizonyítéknak tartják (lives, vagyis élő). Többen látni vélték halála óta a Királyt hamburgeresnél vagy épp vonaton. A legelvetemültebbek attól sem riadnak vissza, hogy azt feltételezzék, Elvist a földönkívüliek ragadták magukkal. Otthonát 1982-ben nyitották meg a nyilvánosság előtt, 1997 óta minden évben összegyűlnek a rajongók születésnapjának évfordulója alkalmából, hogy bulival és gyertyagyújtással tisztelegjenek a rock ‘n’ roll királya előtt.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/88608/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?