Blogolj!

Merénylet Olof Palme ellen

1986. február 28-án vált merénylet áldozatává Olof Palme svéd miniszterelnök, akit a moziból hazafelé menet lőtt meg halálosan egy ismeretlen támadó Stockholmban.

Az 1969 óta szociáldemokrata színekben tevékenykedő politikust két alkalommal is megválasztották Svédország miniszterelnökévé. Politikusként gyakran került szembe a hidegháborús korszak fő hatalmaival, bírálta például a szovjetek csehszlovákiai beavatkozását (1968) és elítélte a vietnami háború vérengzéseit (1972) is, Dél-Afrika kapcsán Margaret Thatcher brit miniszterelnöknővel is összeütközött, viszont rokonszenvezett a Fidel Castro vezette Kubával. Palme szószólója volt a fejlődő országok támogatásának. Tevékenységéért a svéd közvélemény egy része rajongott érte, más része pedig gyűlölte őt.

A halála utáni nyomozás végül eredménytelenül zárult (bár a vallomások számos ellentmondást tartalmaztak), így a merénylő kiléte máig ismeretlen. Palme számos bel- és külpolitikai konfliktusa rengeteg találgatásra adott okot a sajtóban, egyesek a KGB-t, a CIA-t, vagy svédországi politikusokat tartottak a merénylet megrendelőinek. Olof Palme 59 évesen vesztette életét.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/91025/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?