Blogolj!

A „filozófuscsászár” halála

180. március 17-én hunyt el Marcus Aurelius, a „filozófuscsászár”, egy markomannok és kvádok (germán törzsek) elleni hadjárat előkészítésekor Vindobodnában, a mai Bécs városában.

Marcus Aurelius az előző császár, Antonius Pius gyámfia és veje volt, annak 161-es halálakor Lucius Verusszal együtt vette át a hatalmat (169-ig uralkodtak együtt).

Marcus Aurelius szinte egész uralkodását táborban töltötte, észak felől a germán törzsek, keleten a Parthus Birodalom erősödő támadásai jelentettek állandó veszélyt a Római Birodalomra. A császár Pannóniában is sokat hadakozott, kísérletet tett arra, hogy tartós római uralom alá vonja a Dunától északra fekvő területeket, de egy lázadás végül is megakadályozta ebben.

Bár Marcus Aurelius katona volt, fiatal kora óta vonzódott a filozófiához, megírta Elmélkedéseit, művét elsősorban a szolgálat és kötelesség eszménye köré építve fel. Marcus Aurelius, mint filozófus nem alkotott újat, írása viszont irodalmi alkotásként értékes.

Ő zárta le a „jó császárok” sorát, utódja, Commodus, az Antoninusok dinasztiájának utolsó tagja nem bizonyult jó választásnak, ráadásul a hosszú hadakozás miatt a II. század végére a birodalom is kimerült. Egyes történészek Marcus Aurelius halálától számítják a Pax Romana végét, Róma hanyatlását.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/91881/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?