Blogolj!

70 éve halt meg Edgar Rice Burroughs, Tarzan megteremtője

Hetven éve, 1950. március 19-én hunyt el Edgar Rice Burroughs amerikai író, a dzsungelben nevelkedett, természetfeletti képességekkel rendelkező Tarzan megálmodója. 

Jómódú chicagói családban született 1875. szeptember 1-jén, apja kereskedő és polgárháborús veterán volt. Burroughs előkelő magániskolák után a katonai akadémiát végezte el 1895-ben, majd az arizonai lovasságnál teljesített szolgálatot. 1897-ben hátat fordított a seregnek, és másfél évtizeden keresztül különböző munkákat végzett: volt a vasúti rendőrség tagja, egy vállalati gyorsíró osztály vezetője, egy reklámügynökség munkatársa és egy darabig írószereket is árult.

1900-ban megnősült és Chicagóban kezdett újabb vállalkozásokba, de ezek mindegyike kudarccal végződött. A nyomorból az írás mentette ki: mindig is nagy kedvelője volt a képregényeknek és a ponyvairodalomnak, olvasmányai között szinte csak efféle magazinok szerepeltek és arra a megállapításra jutott, hogy ilyen pocsék minőségű szövegek előállítására ő is könnyedén képes lenne. 1912-ben megszületett első műve, A Mars holdjai alatt, amelyből később egész sorozatot kerekített - és az eredmény őt igazolta, művei kelendőnek bizonyultak.

A marsi történetekkel párhuzamosan született meg fejében Tarzan figurája, akinek első története, a Tarzan, a majomember 1914-ben jelent meg. Ezt később még 24 könyv követte, ezeket több mint 50 nyelvre fordították le, és még felsorolni is nehéz, hány képregény-, film-, televízió- és rádióváltozat készült belőlük. A félig vad-, félig nemesember, tisztaszívű, intelligens és erős Tarzan figurája rabul ejtette az olvasókat, a kaland, az izgalom, a romantika, a szerelmi szál is mindvégig fenntartotta érdeklődésüket.

Tarzan alakja a filmvásznon először 1918-ban tűnt fel, ekkor még némafilmben. A filmszéria 1932-től vált sikeressé, amikor a szerepet az igazán impozáns testfelépítésű egykori olimpiai bajnok úszó Johnny Weismüller vette át, aki 19 alkalommal keltette életre a figurát, és azóta is újabb és Tarzan-filmek készülnek. A siker Burroughs pénztárcájára is jótékonyan hatott, saját kiadóvállalatot alapított, és Hollywood környékén birtokot vásárolt, hogy a Tarzan-filmek forgatásának közelében lehessen, a helyet később Tarzanának nevezte el.

A fantasy műfajától sem szakadt el teljesen, sorra írta kalandos történeteit a Vénuszról, a Föld belsejéről, a Déli-sarkról, összesen 68 regénye jelent meg. 1933-ban California Beach polgármesterévé választották, a II. világháború idején, 66 évesen a Los Angeles Times legidősebb haditudósítója volt, de írt cikkeket a Honolulu Advertiser című lapnak is. A háború után a kaliforniai Encinóban telepedett le, és ott is halt meg 1950. március 19-én. Állítólag épp egy képregényt olvasgatott az ágyában, amikor a szívroham végzett vele.

Az ő nevét viseli a Marson található Burroughs-kráter, és 2003-ban bekerült a Science Fiction és Fantasy Hírességek Csarnokába.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/91944/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?