Blogolj!

1963-ban ezen a napon jelent meg az Egyesült Királyságban a The Beatles első lemeze

Please Please Me volt a címe a Beatles első nemzetközi slágerének (a Love Me Do elsősorban otthonukban, Liverpoolban volt népszerű) és ezt választották első nagylemezük címéül is. A lemez 1963. március 22-én jelent meg az Egyesült Királyságban a producer, George Martin erőfeszítéseinek köszönhetően.

Addig a zenekar csak két kislemezt adott ki, melyekből az 1962. október 5-én megjelent Love Me Do/P.S. I Love You mérsékelt sikert aratott, részben a menedzserük lemezboltja által lebonyolított nagyobb vásárlásnak köszönhetően, viszont a másik, az 1963. január 11-én megjelent Please Please Me/Ask Me Why az első, országosan is listavezető kiadvány lett. Ekkoriban a zenekarok ritkán jelentettek meg nagylemezt addig, amíg valamely számuk hatalmas sikert nem ért el. Martin elérte az album kiadatását és annak több száma is sláger lett az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban; némelyik csak a két évvel későbbi újrakiadáskor (Capitol: The Early Beatles).

A lemez eredeti kiadása, ha jó állapotban maradt, manapság akár 5000 angol fontot is ér. Az amerikai közönség csak egy kislemezüket ismerte (Please Please Me/Ask Me Why; 1963. február 25.) ezen nagylemezig, amelyik itt az Introducing… The Beatles címmel jelent meg a Vee-Jay Recordsnál. A Please Please Me és az Ask Me Why az amerikai kiadáson nem szerepelt.

Meglepő módon a lemez felvételei 15 óra alatt készültek el, kivéve a Love Me Do-t, amit a kislemezről emeltek át. A dalok egy részét nem a Beatles tagjai írták, hanem ismert rockszámok feldolgozásai voltak (ez akkoriban elterjedt szokás volt), ami betekintést enged a együttes tagjainak zenei ízlésébe.

A Please Please Me kétsávos felvételként készült az Abbey Road Stúdióban, eredetileg monóban, majd sztereóban. A Love Me Do-ról sosem készült sztereó felvétel, így az a lemezen álsztereóban hallható.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/92129/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?