Blogolj!

A Mercedes autómárka születése

1902. június 23-án védette le a Daimler Motortársaság (Daimler-Motoren-Gesselschaft, vagy egyszerűen DMG) két vezetője, Paul és Adolf Daimler a Mercedes nevet, ezzel hivatalosan is megalapítva a világ egyik legismertebb, máig népszerű autómárkáját.

Karl Benz, az első gépkocsit megtervező német mérnök mellett Gottlieb Daimler volt az autó születésének másik jelentős alakja, aki egy ideig – a négyütemű motort feltaláló – Nikolaus Otto deutzi gyárában volt technikai igazgató, majd 1882-től Wilhelm Maybach társaságában saját cannstadti kertjében építette meg kezdetleges járműveit. Bár az autó feltalálását 1886-ban Benz jelentette be a német szabadalmi hivatalnál, Daimler farmotoros hintója, motorkerékpárja, majd 1889-es kocsija révén hamarosan túlszárnyalta Mannheimben dolgozó kollégáját.

Benz 1893-ig uralta az igencsak szűkös piacot – 69 autót készített 7 esztendő alatt – a következő évben azonban olyan esemény történt, ami megváltoztatta nem csak a DMG, de az autógyártás helyzetét is. 1894-ben rendezték ugyanis a világ első hosszú távú autóversenyét Párizs és Rouen között, majd ezt követően évről évre mind több körversenyt, vagy várostól városig – például Párizs-Berlin, Párizs-Madrid, de 1907-ben indult már Párizs-Peking rally is! – tartó futamot indítottak, melyeken a rivális francia, olasz, német konstruktőrökkel szemben a Daimler-cég autói számos alkalommal arattak győzelmet. 1901-ben például – a nizzai rallyn – a cannstadti cég autója elsőként érte el az óránkénti 80 kilométeres sebességet, ami a korban bámulatos teljesítménynek számított.

Ezek a versenyek alapozták meg aztán a Mercedes jövőjét, az Osztrák–Magyar Monarchia nizzai konzulja, Emil Jellinek ugyanis felfigyelt a Daimler autók eredményeire, és 1896-ban rendelt egyet a Doppel-Phaeton nevet viselő típusból. Egy évvel később a milliárdos autórajongó – maga is az autósport egyik úttörője – már mint Maybach és a Daimler-fivérek társa vett részt az autók értékesítésében, miközben számos műszaki tanáccsal látta el a tulajdonosokat. A Mercedes márkanév születése az 1900. április 2-i naphoz kötődik, amikor Jellinek 550 000 aranykorona értékű üzletet kötött Wilhelm Maybachhal, és 36 darab autó leszállítását kérte a Daimlertől. A milliárdosnak a felépítési kritériumok mellett egyetlen kérése volt: az új autót előző évben született leányáról akarta elnevezni.

Mivel ekkora tételnél lehetetlen volt ellentmondani, az 1901-es PS 35-ös modell a keresztségben a Mercedes nevet kapta. Jellinek vétele nagy reklámot csinált az Daimler számára: két éven belül már a milliárdos Rockefeller is Mercedesben utazott, William K. Vanderbilt amerikai üzletember pedig egészen Cannstadtig elzarándokolt azért, hogy Mercedes-Simplexével gurulhasson haza, melyet nagyrészt Jellinek tervezett meg (ez egyébként a világ legrégebbi fennmaradt Mercedese). Miután a Daimler-cég híre a Mercedes névvel együtt növekedett, a tulajdonosok 1902. június 23-án levédették azt, ezzel megteremtették a világ egyik leghíresebb autómárkáját.

Bár Gottlieb Daimler már két éve halott volt a Mercedes születésekor, az autó szimbóluma, a híres háromágú csillag mégis hozzá kötődik. Adolf és Paul Daimler állítólag azért ezt a jelet választották, mert apjuk gyermekkorukban – még az Otto-gyárban végzett munka idején – ezzel jelölte meg házát, és ezt írta a családnak küldött képeslapra: „Egy napon majd ez a csillag ragyogja be munkámat.” A tervező jóslata aztán valósággá vált, híres háromágú csillaga 1910-ben felkerült a Mercedes gépkocsikra, mint a földön, vízen és levegőben zajló motorizáció jelképe. A Daimler-fivérek gyára a 20. század első évtizedeiben folyamatos nehézségek közepette ugyan, de továbbra is a fejlődés útján maradt, 1926-ban pedig egyesült az egykor Karl Benz által alapított céggel, mellyel a mai napig fúzióban áll. A Mercedes-Benz a 20. század során a világ egyik legkedveltebb autómárkája és a német autógyártás egyik jelképe lett, mely cég járműveiből becslések szerint több mint 19 milliót gyártottak.

Forrás: rubicon.hu

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/96699/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?