Blogolj!

80 éves Sir Cliff Richard

Október 14-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Sir Cliff Richard angol rock- és popénekes, a brit könnyűzene egyik legsikeresebb előadója.

Harry Rodger Webb néven született az akkor még brit gyarmat Indiában, Lakhnauban (Lucknow). Nyolcéves volt, amikor a család - India függetlenségének 1947-es kikiáltása után - hazatért Angliába. Az ötvenes évek közepén őt is magával ragadta a rock and roll-őrület, több bandában is énekelt, végül a Drifters elnevezésű gitárzenekarnál állapodott meg. Névváltoztatások sora után (ő Little Richard tiszteletére vette fel művésznevét, társai kényszerből, a hasonnevű amerikai formáció létezése miatt választották a Shadows elnevezést) 1958-ban jelent meg első kislemezük, a Move It, amelyet John Lennon az első angol rock and roll-számnak nevezett, érdekesség, hogy a kiadó csak a B oldalra szánta a dalt, de állítólag a producer lányának annyira tetszett, hogy megcserélték a sorrendet. A dal valóságos rock and roll-őrületet indított el Angliában, amelynek központi alakja a brit Elvisként reklámozott, és egy ideig külsőségekben is az amerikai énekeshez hasonlító Richard lett, megjelenéseit tömeghisztéria kísérte.

Dalai közül a High Class Baby a hetedik helyig jutott, a Living Doll és a Travellin' Light pedig meg sem állt az első helyig. Népszerűségéből gyorsan tőkét kovácsolt, sármos szívtipróként szerepelt az 1959-es Súlyos vád című filmben, ezután többször is kamera elé állt. A legnagyobb sikert 1961-ben a The Young Ones és a két évvel később bemutatott Nyári vakáció aratta, s mindkettő címadó dala vezette a brit listát.

A Beatles berobbanása után ügyesen nyergelt át a beatre, még később a dallamos popzenére, még a váltáséveiben, 1963-ban és 1964-ben sem került ki a top 10-ből. 1968-ban már az őt sokáig árnyékként kísérő Shadows nélkül nyerte meg az Eurovíziós dalfesztivált a Congratulations című dallal. A slágerrel, amelyet Angliában ma is betéve fújnak, hosszú évtizedekig köszöntötte születésnapján az anyakirálynét, 1995-ben a kíséretet 400 ezer alattvaló szolgáltatta a Buckingham-palotához vezető sugárúton. Az énekes egy időben a vallás felé fordult, az éhező gyermekek segítésére 1968-ban alapítványt hozott létre.

A hetvenes években visszaesett a népszerűsége, egyedül az 1973-as Power to All Our Friends emlékeztetett a régi szép időkre. 1975-ben egyetlen slágerrel sem sikerült a listákon szerepelnie, ezzel csaknem két évtizedes sorozata szakadt meg. 1976-ban aztán az Elton John nyomdokait követő I'm Nearly Famous című lemezzel sikerült tovább lépnie, a korongról a Devil Woman - az énekes pályafutása során először - az amerikai slágerlisták első tíz helyezettje közé is bekerült, amivel újabb Cliff Richard-reneszánsz vette kezdetét. Többször fellépett Olivia Newton-Johnnal, az 1980-as Xanadu című filmben felhangzó duettjük, a Suddenly - jóllehet a filmet ledorongolta a kritika - világsiker lett. A nyolcvanas években a The Young Ones feldolgozása és a Mistletoe and Wine című karácsonyi dala is vezette a listát, 1989-ben a The Best Of Me című kislemeze révén ő lett az első brit előadó, akinek száz kislemeze szerepelt a brit listán.

Az Angliában intézménynek számító Cliff Richard rendszeresen szerepelt a televízióban, zenés műsorokat vezetett. 1995-ben első brit rockzenészként ütötték lovaggá (a Live Aidet megszervező Bob Geldof ír lévén csak tiszteletbeli lovagi címet kapott), azóta kijár neki a Sir Cliff megszólítás. 1999-ben négy évtized után szakított az EMI kiadóval, mert az nem látott fantáziát The Millennium Prayer című dalában. A kislemezt egy független kiadó jelentette meg, és Richard tizennegyedik Number One dalának bizonyult, ezzel azt a ritka bravúrt hajtotta végre, hogy fél évszázadon át minden évtizedben volt legalább egylistavezető dala. 2008-ban pályafutásának fél évszázados jubileumát az újra összeverbuválódott Shadows-tagokkal és egy új lemezzel ünnepelte. Századik albuma, a The Fabulous Rock'n'Roll Songbook 2013-ban került a boltokba.

Az énekesen mintha nem fogna az idő, rendkívül aktív, esze ágában sincs leállni a koncertezéssel. Mosolya ma is csaknem ugyanolyan, és még mindig kisfiús lendülettel mozog a színpadon. Vélhetőleg ő az egyetlen előadó, aki Wimbledonban a centerpályán lépett fel: 1996-ban az esőszünet alatt spontán koncerten szórakoztatta a nagyérdeműt, a kísérőkórus pedig a legismertebb teniszcsillagokból állt össze. Nyolcvanadik születésnapját is turnéval ünnepelte volna, de a The Great 80 fellépéssorozatot a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották. Legújabb albuma s születésnaphoz időzítve, október végén jelenik meg Music...The Air That I Breathe címmel, emlékiratai 2018-ban láttak napvilágot.

Egyik híres slágere, az 1962-ben megjelent Bachelor Boy címe profetikusnak bizonyult, ugyanis örök agglegény maradt. Persze több kapcsolatáról cikkezett a sajtó, a legkomolyabb szerelem Carol Costához, a Shadows dobosának feleségéhez fűzte, a viszonyból állítólag gyermek is született, akit a férj nevére anyakönyveztek. Egy párt alkotott egy ideig Delia Wicks ausztrál táncosnővel, Una Stubbs színésznővel, valamint Sue Barker teniszezőnővel, akivel majdnem a lánykérésig is eljutott. Pályafutása mentes volt a botrányoktól, mígnem 2014-ben - miközben a zenész portugáliai nyaralójában tartózkodott - egy évtizedekkel korábbi szexuális visszaélés gyanúja miatt házkutatást tartottak nála, amit a BBC élő adásban közvetített. Az énekest tisztázták, ő pedig többmillió fontos kártérítést perelt ki a rendőrségtől és BBC-től.

2001-ben ismerkedett meg az ír John McElynn-nel, aki papi hivatását feladva a ma már New Yorkban élő Richardhoz költözött, ő viseli gondját az énekes vagyonának, egyúttal társaságot is jelent számára.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/101279/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?