Blogolj!

80 éves lenne Kulcsár Győző

80 éves lenne Kulcsár Győző (Budapest, 1940. október 18. – Budapest, 2018. szeptember 19.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok magyar vívó, mesteredző, sportvezető.

Kulcsár Győző Budapesten született, majd 15 évesen kezdett el vívni az Újpestben, majd a miskolci egyetem csapatában, a Vasasban és végül az OSC-ben is megfordult sikerekben gazdag pályafutása során. 

Első olimpiai bajnoki címét 1964-ben szerezte, amikor a párbajtőrcsapat tagjaként lett aranyérmet Tokióban (Bárány ÁrpádGábor TamásKausz István és Nemere Zoltán), Négy évvel később Mexikóban duplázni tudott, hiszen az egyéni versenyt is megnyerte, míg a (B. Nagy Pál, Fenyvesi Csaba, Nemere Zoltán, Schmitt Pál) összeállítású csapattal ismét a dobogó tetejére állhatott. Münchenben csapatban ismét összejött a címvédés (ekkor B. Nagy helyett Osztrics István, Nemere helyett Erdős Sándor volt csapattag), míg egyéniben a harmadik helyet szerezte meg. 1976-ban a montreali játékokon csapatban ugyan lemaradt a dobogóról, de egyéniben szerzett egy bronzérmet. 

Világbajnokságokon összesen 9 érmet szerzett, 1970-ben, 1971-ben és 1978-ban is tagja volt a világbajnok párbajtőrcsapatnak, csapatban az 1965-ös budapesti Universiadét is megnyerte. Az OSC színeiben nyolc magyar bajnoki címet szerzett, valamint háromszor nyerte meg a BEK-et (1964, 1965, 1966). Három alkalommal választották meg Magyarországon az év vívójának, pályafutását 1980-ban fejezte be. 

Tőrvívóként szintén jeleskedett, két bajnoki címet szerzett, valamint 1963-ban az Universiaden tagja volt az ezüstérmes csapatnak is. 

1968-ban a Műszaki Egyetemen építészmérnöki diplomát szerzett, majd nyolc évvel később a TF-en vívó szakedzői, majd 1985-ben mesteredzői oklevelet szerzett. A rendszerváltásig dolgozott a Magyar Vívószövetség főtitkáraként és a magyar vívóválogatott szövetségi kapitányaként is. 1988-ban Olaszországban telepedett le, tanítványai közül Maurizio Randazzo olimpiai bajnok lett. 

2001-ben a Budapest Honvédhoz tért haza, ahol ő irányította az olimpiai bajnok Nagy Tímea, a világbajnok Kulcsár Krisztián és Boczkó Gábor, valamint az öttusázó Balogh Gábor vívóedzéseit is. Később a Vasashoz igazolt, ő volt az olimpiai bajnok Szász Emese mestere is.

2004-ben megválasztották a Nemzet Sportolójának. A párbajtőr szakág szövetségi kapitányi teendőit 2005 és 2012 között látta el.  

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/101470/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?