Blogolj!

Szent Borbála, a bányászok védőszentje – december 4., péntek

2015.12.04.
A rendszerváltás óta december 4., Szent Borbála napja a hivatalos bányásznap, mivel Szent Borbála a bányászok, a kohászok, a tüzérek, a tűzszerészek, az ágyú- és harangöntők védőszentje és vértanú a keresztény kultúrában, a tizennégy segítőszent egyike. Magyarországon december első péntekén tartják a vállalkozók napját. Borbála napja van, köd és hideg várható.

115 éve futballoznak a Ferencvárosban – december 3., csütörtök

2015.12.03.
1900. december 3-án alakult meg az FTC labdarúgó szakosztálya, amely története során 28 bajnoki címet és 21 Magyar Kupa győzelmet hozott össze. A klub játékosa volt az egyetlen magyar Aranylabdás Albert Flórián és hét olimpiai bajnok futballista is. Talán csak véletlen egybeesés, de éppen Ferenc napja van, legjobb esetben 10 fok lehet.

Betiltották a rabszolgatartást – december 2., szerda

2015.12.02.
Arra emlékeztet ez a nap, hogy az ENSZ 1949. december 2-án fogadta el az emberkereskedelmet és a személyek kizsákmányolását tiltó megállapodást., vagyis betiltották a rabszolgatartást, ami még a múlt század közepén is működött. Ma lenne 100 éves Puskás Ferenc legendás menedzsere Östreicher Emil. Melinda és Vivien napja van, szeles és hűvös idő lesz.

Szól a rádió – december 1., kedd

2015.12.01.
1925. december elsején szólalt meg az éterben a Magyar Rádió első hivatalos adása, avatóünnepséggel, majd hangversennyel a rendszeres rádiós műsorsugárzás. Az adóállomás Budapest néven jelentkezett. Ennek emlékére december 1. a magyar rádiózás napja. Esős idő lesz, a szél is fújhat napközben, maximum 15 fok lehet. Elza napja van.

Szent András ünnepe – november 30., hétfő

2015.11.30.
András életéről – aki az elsők között követte Krisztus hívó szavát: ,,Jöjjetek utánam, én emberhalásszá teszlek titeket!'' – az evangéliumokból keveset tudunk meg. Annál többet mond el az András Cselekedetei című apokrif könyv. Szent András apostol, vértanú. A halászok védőszentje, továbbá Oroszországé - bár ott sohasem járt; Görögországnak és Skóciának is patrónusa. Megint javul az idő, 14 fok is lehet.

Advent első vasárnapja – november 29.

2015.11.29.
Advent - egyben az egyházi év - a Szent András ünnepéhez (nov. 30.) legközelebb eső vasárnappal, illetve annak előestéjével kezdődik. Négy hétből áll, a negyedik többnyire csonka. Ma gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Taksony napja van, csökken a felhőzet, ma már nem kell havazásra számítanunk, akár kilenc fok is lehet.

Megvan a Magellán-szoros – november 28., szombat

2015.11.28.
495 éve fedezte fel a később róla elnevezett szorost Magellán. Huszonöt évesen szállt először tengerre, eljutott Indiába, Afrikába, Kelet-Indiába, számos tengeri csatában harcolt. Földkörüli útja közben meghalt, egy benszülötekkel folytatott csetepatéban. Csapadékos, hideg idő lesz, akár hó is eshet, Stefánia napja van.

A legnagyobb jutalom – november 27., péntek

2015.11.27.
Százhúsz éves a Nobel-díj. Ennyi idő alatt számtalan érdekesség történt a díj történelmében. Testvérpár is kapta már, de volt olyan család, amelyben apa és fia, vagy lánya is elnyerte ezt az elismerést, de megesett, hogy házaspár volt nyertes. Hatan többször is megkapták, a legidősebb Nobel-díjas pedig 90 esztendős volt. Virgil napja van, hideg lesz és a szél is fújhat.

A négyigenes népszavazás – november 26., csütörtök

2015.11.26.
1989. november 26-án tartották az első országos népszavazást Magyarországon. A "négyigenesnek" elnevezett referendumon a köztársasági elnökválasztás időpontjáról és módjáról, a munkahelyi pártszervezetek megszüntetéséről, az MSZMP vagyonelszámoltatásáról, valamint a munkásőrség feloszlatásáról döntöttek a választópolgárok. Virág napja van, még hó is eshet.

A Magyar Labdarúgás Napja – november 25., szerda

2015.11.25.
Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor – az Aranycsapat klasszikus összeállítása. Ez az együttes győzött 6:3-ra 1953. november 25-én Londonban Anglia ellen. Huszonkét éve ez a Magyar Labdarúgás Napja, amelyen a legendás tizenegyre emlékezünk. Katalin napja van, hideg lesz, maximum hét fok lehet.

Ezeket a cikkeket olvastad már?