Blogolj!

127 éve készült el az Eiffel-torony – március 31., csütörtök

2016.03.31.
1889. március 31-én készült el az Eiffel-torony, ami mára Párizs szimbóluma, jellegzetes körvonalait világszerte ismerik. A technikai forradalom jelképének is tekinthetjük. Merész bizonyítékául annak, hogy a XIX. század végétől a megfelelő műszaki ismeretek birtokában az ember egyre magasabb építmények létrehozására képes. Árpád napja van, kellemes idő lesz.

Tagállamot vett az USA – március 30., szerda

2016.03.30.
William H. Seward amerikai külügyminiszter és a II. Sándor orosz cár képviseletében fellépő Eduard von Stoeckllel egyetemben 1867. március 30-án írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében az Egyesült Államok 7,2 millió dollárért megvásárolta Alaszkát Oroszországtól. Jó üzletet kötöttek? Zalán napja van, kellemes időt jósolnak mára.

111 éve született Rejtő Jenő – március 29., kedd

2016.03.29.
1905. március 29-én született Rejtő Jenő, a magyar ponyvairodalom legnépszerűbb alkotója, Fülig Jimmy, Tuskó Hopkins és Senki Alfonz szülőatyja, aki légiós- és vadnyugati regényein kívül számos színművet, librettót és kabarét is írt. Auguszta napja van, kellemes tavaszi idő várható, akár 20 fok is lehet.

Locsolkodás, tojás, vesszőzés – március 28., hétfő

2016.03.28.
A locsolkodás magyar húsvéti hagyomány. E szokás szerint húsvéthétfőn hajnaltól kezdve a fiúk vízzel, újabban csak illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat. Vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt formájában vödörnyi vízzel locsoltak. Gedeon napja van, szép tavaszi idő várható.

Húsvét – március 27., vasárnap

2016.03.27.
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Hajnalka napja van.

Nagyszombat – március 26., szombat

2016.03.26.
A nagyszombat húsvét vigíliája, Krisztus sírban pihenésének emléknapja. A nagyszombat elnevezés a nagyhétre utal, mivel ez a nap is része a „három szent napnak”. A Fülöp-szigetiek fekete szombatnak, a csehek pedig fehér szombatnak hívják e napot. Ekkor ér véget a böjti időszak, a böjt örömteli befejezését követően sok keresztelési szertartást tartottak. Emánuel napja van.

Nagypéntek – március 25., péntek

2016.03.25.
Nagypénteken a keresztény világ Krisztus keresztre feszítésére emlékezik. Nagypéntek a protestáns egyház legnagyobb ünnepe, náluk nem csupán gyásznap, hanem isteni üdvtény is. Tőlük vette át a római katolikus egyház a Krisztus szenvedései útvonalának bejárását, a kálváriát vagy keresztutat. Irén és Írisz napja van.

Nagycsütörtök – március 24., csütörtök

2016.03.24.
Nagycsütörtök az utolsó vacsora emléknapja. A keresztény hagyományban Jézus a Getsemáne-kertben e napon vett búcsút tanítványaitól, majd felkészült az áldozatra. Tanítványait ekkor hívta meg a (feltehetően) Széder esti vacsorára (ez lett az utolsó vacsora), amit az Egyiptomból való szabadulás emlékére rendezett. Gábor és Karina napja van.

Kaszás Attilára emlékezünk – március 23., szerda

2016.03.23.
A 2007. március 23-án, mindössze 47 éves korában hunyt el Kaszás Attila Jászai Mari-díjas színművész. Sokszínű tehetségére jellemző, hogy ugyanolyan zseniálisan alakította a Padlás című darabban a Rádióst, mint Kodály Zoltán Háry Jánosában a címszerepet, de televíziós sorozatokban is nagyot alakított. Emőke napja van, változékony idő lesz.

A víz világnapja – március 22., kedd

2016.03.22.
Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjának. A föld népessége egyre gyarapszik - nemsokára 7 milliárd élünk a földön - és a megnövekedtet vízigényt bolygónk lassan nem tudja kiszolgálni. Beáta napja van, de ma ünnepelnek a Napsugár és a Tavaszka nevű hölgyek is. Az időjárás tartogat napsütést és egy kis tavaszt is.

Ezeket a cikkeket olvastad már?