Blogolj!

Szűz Mária, a magyarok nagyasszonya - október 8.

2015.10.08.
Magyarország Szűz Máriához kötődő szoros kapcsolatát ünnepli ma az egyház. Szűz Mária nemcsak oltalmazója, hanem mindenkori tulajdonosa is hazánknak – vallották nagy királyaink. Brigitta és Gitta napja van. Olyannyira itt az ősz, hogy szinte kopogtat a tél, hiszen mától komoly lehülés kezdődik, egyelőre csak esővel.

"Kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napod" - október 7.

2015.10.07.
Ma ünnepli születésnapját Halász Judit, aki nélkül gyakorlatilag nincs is szülinapi zsúr, hiszen mostanra klasszikussá vált dal előadója. Hallgatják kicsik és nagyok, s amellett, hogy népszerű énekes, kíváló színész is. Amália napja van, felhős idő lesz, de kellemes hőmérséklet várható, akár 23 fok is lehet.

Nemzeti gyásznap – október 6.

2015.10.06.
Az aradi tizenhármak és az első felelős miniszterelnök meggyilkolásával, a Haynau által levezényelt megtorlás elérte csúcspontját, ami nem csak Magyarországon váltott ki erős indulatokat, de Európát is tiltakozásra sarkallta. Október 6. - nemzeti gyásznap. Kellemes őszi idő lesz, akár 21 fokkal.

Hetvenkilenc éves lenne Vaclav Havel – október 5.

2015.10.05.
Hetvenkilenc éve született Vaclav Havel, az önnálósodott Csehország első köztársasági elnöke, emberjogi harcos. 190 esztendővel ezelőtt született Xántus János néprajzkutató. Aurél, Attila és Flávia napja van.

Kilencven éve született Kállai Ferenc - október 4.

2015.10.04.
"Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!" - talán ezt a mondatot idézzük legtöbbet a Tanú című filmből. Kállai Ferenc felejthetetlenül alakította Pelikán József gátőrt. A Kossuth-díjas színész kilencven éve született. Ferenc és Edvin napja van, s remek idővel ér véget az év 40. hete, akár huszonöt fok is lehet a déli órákban.

Újraegyesült Németország - október 3.

2015.10.03.
Huszonöt évvel ezelőtt egyesült újra Németország – hivatalosan az NDK csatlakozott az NSZK-hoz, így a kommunista blokkhoz tartozó ország lényegében megszűnt. Helga napja van. Csodálatos idő lesz ma, akár huszonöt fok is lehet, de a nyugati határnál nagyobb széllökésekre kell készülni.

Október 2., péntek

2015.10.02.
Petra és Örs napja van, s sokat süt majd a nap. Jó idő lesz, akár húsz fok is lehet – egész hétvégén ilyen lesz az időjárás, szóval készülhetünk kirándulni. Ma 65 éves Szurdi Miklós színész, rendező, de ma ünnepli születésnapját Gordon Summer, aki Sting néven lett világhírű énekes, zenész, világslágerek szerzője és előadója.

Október 1., csütörtök

2015.10.01.
Ma van a zene világnapja, amelyet Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára ünneplünk 40 éve. Teréz napja van, s 70 éve született Molnár Piroska Kossuth-díjas színművésznő. Egész jó idő lesz ma, akár 20 fok is lehet, s ebben a tekintetben a helyzet még javulhat a héten.

Szeptember 30., szerda

2015.09.30.
Negyven évvel ezelőtt zuhant le a MALÉV 240-es járata, ötven utas és a tíz fős legénység lelte halálát máig tisztázatlan okok miatt. Ma van a magyar népmese, valamint a helyi önkormányzatok napja. Jeromos napja van és ma is igazi őszi idő lesz, maximum 16 fok várható, de az előrejelzés szerint nagy esőre nem kell készülnünk.

Szeptember 29., kedd

2015.09.29.
Szent Mihály napja van. A pásztorok ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágokról. A hagyomány szerint Szent György napkor legelőre hajtott állatokat Mihály napján hajtották vissza a falvakba. Ma egy kicsit többet süt majd a nap, de így is lesz olyan település, ahol maximum 8 fok lesz.

Ezeket a cikkeket olvastad már?