Blogolj!

Buzánszky Jenőre emlékezünk (exkluzív fotók!) – január 11., hétfő

2016.01.11.
Egy éve hunyt el az Aranycsapat utolsó élő tagja Buzánszky Jenő. A védő nemcsak labdarúgóként, hanem a pályafutása után, a pályán kívül is igazi példakép maradt. Nem túlzás: mindenhol szerették az örökké vidám, mosolygós sportembert. Nálunk barátja és ismerőse emlékszik vissza a legendás sportemberre, a szerzőktől fotókat is kaptunk. Ágota napja van, sok eső várható.

Caesar és a Rubicon – január 10., vasárnap

2016.01.10.
I. e. január 10-én Gaius Iulius Caesar átlépi a Rubicont, és ezzel kirobbantja a polgárháborút a senatusi párt (optimaták) ellen. Döntését a következő szavakkal indokolja: "Ha nem lépek át a folyón, az nekem hoz balszerencsét, ha átlépem, az az egész emberiségnek." Melánia napja van, amelyen akár 10 fok is lehet.

Kilencvenöt éves a nemzeti kincs – január 9., szombat

2016.01.09.
1921, január 9-én született Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai bajnoknő Atlantáig a legeredményesebb magyar hölgyversenyző volt, de 1996-ban holtversenybe került Egerszegi Krisztinával. Helsinkiben talajon, Melbourne-ben talajon, felemás korláton, gerendán és a kéziszer csapatban aranyat nyert tornásznő drámai fordulatokban bővelkedő életutat járt be. Marcell napja van, esős idő lesz.

Megszületett Wass Albert – január 8., péntek

2016.01.08.
1908. január 8-án született Wass Albert. A két világháború közötti erdélyi magyar irodalom jelentős alakja Válaszúton látta meg a napvilágot. Középiskolai tanulmányait a kolozsvári református kollégiumban végezte, azután a debreceni Mezőgazdasági Akadémia, majd a párizsi Sorbonne hallgatója volt. Gyöngyvér napja van, ma nem kell csapadékra számítanunk.

Túszdráma Balassagyarmaton – január 7., csütörtök

2016.01.07.
Az első magyarországi túszdráma, 1973. január 7. és 12. között zajlott le Balassagyarmaton, a helyi középiskolai leánykollégiumban. A hírhedt, szülők által igen elhanyagolt Pintye-testvérpár az intézményben túszokat ejtett, akiknek szabadon bocsátásáért cserébe pénzt és járművet követeltek, hogy Nyugatra távozzanak. Attila napja van, hideg és csapadékos idő lesz.

Vízkereszt napja – január 6., szerda

2016.01.06.
Vízkeresztet január 6-án ünnepli a katolikus egyház parancsolt ünnepként. Az epifánia néven is ismert vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető. Ma kezdődik a farsangi időszak is. Boldizsár napja van. Havas, ónos esős, hideg idő lesz ma.

Kezdődik a nagy híd építése – január 5., kedd

2016.01.05.
1933. január 5-én kezdődtek meg a San Franciscó-i Golden Gate híd építési munkálatai, mely átkelő a San Francisco-öböl bejárata felett, a Csendes-óceán partján fekvő nagyváros és Marin megye között húzódik. A több mint 2,5 kilométer hosszúságú függőhíd négy év alatt, 1937 áprilisára készült el. Simon napja van, hideg lesz ma, még ónos eső is eshet.

Megszületett Isaac Newton – január 4., hétfő

2016.01.04.
373 éve született Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus, csillagász, filozófus és alkimista; a modern történelem egyik kiemelkedő tudósa. Ő volt az első, aki megmutatta, hogy az égitestek és a Földön lévő tárgyak mozgását ugyanazon természeti törvények határozzák meg. Titusz napja van és egészen hideg, havas, szeles idő várhtó.

Megszűnt a Fekete Sereg – január 3., vasárnap

2016.01.03.
II. Ulászló király 1493. január 3-án feloszlatta Mátyás király hajdan nagy jelentőségű hadát, a Fekete Sereget, amit csak Mátyás király halála után nevezték így a „fekete Haugwitz” néven ismert Hanuš Haugvic z Biskupic után. A Benjáminok, a Genovévák és a Gyöngyvérek ünneplik névnapjukat. Melegük nem lesz, mert nem megy 0 fok fölé a hőmérséklet.

Elindult a Pesti Hírlap – január 2., szombat

2016.01.02.
175 évvel ezelőtt, 1841. január 2-án jelent meg először a Pesti Hírlap, ez az esemény a modern magyar sajtó születését jelezte. Landerer Lajos nyomdatulajdonos, a kormányzat helyeslésével, a börtönből fél évvel azelőtt szabadult Kossuth Lajost bízta meg induló lapja szerkesztésével. Az Ábelek ünneplik névnapjukat, amely hideg nap lesz nem is nagyon lesz 0 foknál több.

Ezeket a cikkeket olvastad már?