Blogolj!

Elhunyt Antall József – december 12., szombat

2015.12.12.
Sikeresnek tűnő németországi gyógykezelése és egy biztató szakasz után a több év óta beteg kormányfő, Antall József állapota válságosra fordult és 1993. december 12-én elhunyt. Halála után egy héttel ünnepélyes részvét mellett temették. Jellemző, hogy nekrológjaikban az ellenzéki pártok lapjai is tisztelettel beszéltek róla. Gabriella napja van, felhős és hűvös idő lesz.

Kitört a csecsen háború – december 11., péntek

2015.12.11.
1994. december 11-én vezényelt Borisz Jelcin orosz elnök csapatokat a függetlenedni vágyó Csecsenföldre, s ezzel kezdetét vette az 1996-ig tartó első csecsen háború. Huszonegy éve több tízezer orosz katona kezdte meg bevonulását a szakadár kaukázusi köztársaságba. Árpád napja van és esős, felhős, párás, ráadásul hideg napunk lesz -3 és 8 fok közti hőmérséklettel.

Az emberi jogok napja – december 10., csütörtök

2015.12.10.
Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata egy, az ENSZ által elfogadott nyilatkozat, mely összefoglalja a világszervezet álláspontját a minden embert megillető alapvető jogokról. A nyilatkozatot a második világháború borzalmai ihlették és 1948. december 10-én fogadták el. Judit és Loretta napja esősnek ígérkezik. Kilenc fok is lehet.

Elvált az álompár – december 9., szerda

2015.12.09.
Huszonhárom éve ezen a napon jelentették be, hogy Károly herceg és Diana hercegnő különválnak. Ehhez sok minden vezetett és ez a döntés talán közrejátszhatott a hercegnő későbbi tragikus halálában is. A válást 1996-ban mondták ki, Diana pedig 1997-ben halálos balesetet szenvedett. Natláia napja van és hideg lesz, maximum hat fokkal.

Megölték John Lennont – december 8., kedd

2015.12.08.
Miközben Lennon elsétált mellette, Chapman azt kérdezte: „Mr. Lennon?”. Ahogy Lennon megfordult, Chapman előhúzta fegyverét, majd ötször lőtt. Az egyik golyó mellé ment, a többi az énekes hátát és vállát találta el. Lennon a kórházban belehalt sérüléseibe - 1980. december 8-án a legenda elbúcsúzott. Mária napja van, maximum hat fok lehet – nyakunkon az igazi tél.

Japán lecsapott Pearl Harborra – december 7., hétfő

2015.12.07.
1941. december 7-én, egy békésnek tűnő vasárnap reggel 7 óra 49 perckor 183 japán repülőgép támadást intézett a csendes-óceáni amerikai flotta Pearl Harbor-i támaszpontja ellen, őket nem sokkal később egy második hullám követte. A "gyalázat napja" után Franklin D. Roosevelt elnök hadat üzent Japánnak. Ambrus napja van, egyre hidegebb lesz.

Szent Miklós ünnepe – december 6., vasárnap

2015.12.06.
Szent Miklós a kis-ázsiai keresztény püspök 350-ben ezen a napon halt meg, mások mellett ő a gyermekek védőszentje. A legenda szerint piros köpenyében éjszaka meglátogatja a gyerekeket, és ha jól viselkedtek, ajándékot hagy nekik. Advent második vasárnapja van, de még a magyar pálinka napja is. Miklós napja van és hűvös lesz.

Megszületett Walt Disney – december 5., szombat

2015.12.05.
Ki ne szeretné Mickey egeret, Donald kacsát, vagy éppen Goofyt? Ők mind-mind Walt Disney alkotásai, aki éppen 114 éve született. Azóta mesehősök tucatjaival aranyozta be a gyerekek és a felnőttek hétköznapjait. A világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Vilma napja van, a legmagasabb hőmérséklet 10 fok lehet.

Szent Borbála, a bányászok védőszentje – december 4., péntek

2015.12.04.
A rendszerváltás óta december 4., Szent Borbála napja a hivatalos bányásznap, mivel Szent Borbála a bányászok, a kohászok, a tüzérek, a tűzszerészek, az ágyú- és harangöntők védőszentje és vértanú a keresztény kultúrában, a tizennégy segítőszent egyike. Magyarországon december első péntekén tartják a vállalkozók napját. Borbála napja van, köd és hideg várható.

115 éve futballoznak a Ferencvárosban – december 3., csütörtök

2015.12.03.
1900. december 3-án alakult meg az FTC labdarúgó szakosztálya, amely története során 28 bajnoki címet és 21 Magyar Kupa győzelmet hozott össze. A klub játékosa volt az egyetlen magyar Aranylabdás Albert Flórián és hét olimpiai bajnok futballista is. Talán csak véletlen egybeesés, de éppen Ferenc napja van, legjobb esetben 10 fok lehet.

Ezeket a cikkeket olvastad már?