Blogolj!

Nemzeti gyásznap – október 6.

2015.10.06.
Az aradi tizenhármak és az első felelős miniszterelnök meggyilkolásával, a Haynau által levezényelt megtorlás elérte csúcspontját, ami nem csak Magyarországon váltott ki erős indulatokat, de Európát is tiltakozásra sarkallta. Október 6. - nemzeti gyásznap. Kellemes őszi idő lesz, akár 21 fokkal.

Hetvenkilenc éves lenne Vaclav Havel – október 5.

2015.10.05.
Hetvenkilenc éve született Vaclav Havel, az önnálósodott Csehország első köztársasági elnöke, emberjogi harcos. 190 esztendővel ezelőtt született Xántus János néprajzkutató. Aurél, Attila és Flávia napja van.

Kilencven éve született Kállai Ferenc - október 4.

2015.10.04.
"Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!" - talán ezt a mondatot idézzük legtöbbet a Tanú című filmből. Kállai Ferenc felejthetetlenül alakította Pelikán József gátőrt. A Kossuth-díjas színész kilencven éve született. Ferenc és Edvin napja van, s remek idővel ér véget az év 40. hete, akár huszonöt fok is lehet a déli órákban.

Újraegyesült Németország - október 3.

2015.10.03.
Huszonöt évvel ezelőtt egyesült újra Németország – hivatalosan az NDK csatlakozott az NSZK-hoz, így a kommunista blokkhoz tartozó ország lényegében megszűnt. Helga napja van. Csodálatos idő lesz ma, akár huszonöt fok is lehet, de a nyugati határnál nagyobb széllökésekre kell készülni.

Október 2., péntek

2015.10.02.
Petra és Örs napja van, s sokat süt majd a nap. Jó idő lesz, akár húsz fok is lehet – egész hétvégén ilyen lesz az időjárás, szóval készülhetünk kirándulni. Ma 65 éves Szurdi Miklós színész, rendező, de ma ünnepli születésnapját Gordon Summer, aki Sting néven lett világhírű énekes, zenész, világslágerek szerzője és előadója.

Október 1., csütörtök

2015.10.01.
Ma van a zene világnapja, amelyet Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára ünneplünk 40 éve. Teréz napja van, s 70 éve született Molnár Piroska Kossuth-díjas színművésznő. Egész jó idő lesz ma, akár 20 fok is lehet, s ebben a tekintetben a helyzet még javulhat a héten.

Szeptember 30., szerda

2015.09.30.
Negyven évvel ezelőtt zuhant le a MALÉV 240-es járata, ötven utas és a tíz fős legénység lelte halálát máig tisztázatlan okok miatt. Ma van a magyar népmese, valamint a helyi önkormányzatok napja. Jeromos napja van és ma is igazi őszi idő lesz, maximum 16 fok várható, de az előrejelzés szerint nagy esőre nem kell készülnünk.

Szeptember 29., kedd

2015.09.29.
Szent Mihály napja van. A pásztorok ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágokról. A hagyomány szerint Szent György napkor legelőre hajtott állatokat Mihály napján hajtották vissza a falvakba. Ma egy kicsit többet süt majd a nap, de így is lesz olyan település, ahol maximum 8 fok lesz.

Szeptember 28., hétfő

2015.09.28.
Ma lesz olyan települése az országnak, ahol egészen kilenc fokot mutat majd a hőmérő. Vencel napja van, Szent Vencel a csehek védőszentje, 2000 óta szeptember 28. a cseh államalapítás ünnepe. Varga Károly olimpiai bajnok sportlövő 60., Hajtós Bertalan olimpiai második cselgáncsozó 50. születésnapja is ma van. 30 éve hunyt el André Kertész.

Szeptember 27., vasárnap

2015.09.27.
Kell ma az esernyő, nem lesz kiránduló idő, maximum 19 fok lehet. Adalbert napja van, s ma van a vasút születésnapja is, valamint a turizmus világnapja. 131 éve nyílt meg a Magyar Állami Operaház.

Ezeket a cikkeket olvastad már?