Blogolj!

Rubik Ernő 75 éves

2019.07.13.
Hetvenöt éves Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező, a világsikerű bűvös kocka megalkotója.

Nem csak Tanú

2019.07.12.
Az életének 85. évében, kilenc esztendeje elhunyt Kállai Ferenc Kossuth-díjas, Érdemes művészre, a Nemzeti Színház örökös tagjára, a Nemzet Színészére emlékezünk. Az annak idején betiltott Bacsó-filmből ismerik a legtöbben, a naiv Pelikán elvtársként. Pedig számos más arca volt: kegyetlen, megértő, szerelmes. Mindenekelőtt szerelmes. Kállai Ferenc hatvan évig élt együtt feleségével, s nem volt nő, akiben ne fedezett volna fel valami gyönyörűt.

85 éves Giorgio Armani

2019.07.11.
Nyolcvanöt éves Giorgio Armani olasz divattervező, aki ösztönösen megérzi még az apró stílushibákat is, "mint amikor egy villát rossz helyre tesznek az asztalon".

150 éve született Kandó Kálmán

2019.07.10.
Százötven éve, 1869. július 10-én született Kandó Kálmán, a vasút villamosításának úttörője, akinek munkássága gyökeresen átalakította a vasúti szállítást.

Egy nagy magyar vitéz halálának évfordulója

2019.07.09.
1552. július 9-én halt hősi halált Szondi György, Drégely kapitánya, aki 146 katonájával védte várát Hádim Ali budai pasa 12 000 fős oszmán seregével szemben. A háromnapos ostrom után ugyan a nógrádi erődítmény elesett, az utolsó emberéig küzdő Szondi azonban a török háborúk egyik legvitézebb harcosaként örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

La Fontaine születésének évfordulója

2019.07.08.
1621. július 8-án született Jean de La Fontaine, az egyik leghíresebb francia író, aki Aiszóposz és Phaedrus állatmeséinek mintájára alkotott fabuláival tette világszerte ismertté nevét. La Fontaine hosszú élete során számos kiváló műfordítást, verset és színdarabot is adott olvasóközönsége számára, meséinek sikere azonban elhomályosította többi munkáját.

120 éve született George Cukor, minden idők egyik legnagyobb rendezője

2019.07.07.
Százhúsz éve, 1899. július 7-én született a magyar származású George Cukor, Hollywood aranykorának egyik legnagyobb rendezője, akinek tíz alkotása volt versenyben az Oscar-díjért, My Fair Lady című munkája pedig minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalje lett.

30 éve hunyt el Kádár János

2019.07.06.
Harminc éve, 1989. július 6-án halt meg Kádár János pártállami vezető, a 20. század egyik meghatározó magyar politikusa.

A világ legnagyobb páncéloscsatája

2019.07.05.
1943. július 5-én kezdődött a második világháború egyik legjelentősebb ütközetsorozata, benne a történelem egyik legnagyobb páncéloscsatájával Kurszk környékén. A kurszki csata volt az utolsó nagy német támadási kísérlet, egyben az igazi fordulópont a szovjet fronton, ettől kezdve ment át végérvényesen a szovjet Vörös Hadsereg kezébe a kezdeményezés.

A pozsonyi csata évfordulója

2019.07.04.
A 907 júniusában zajlott pozsonyi csata a felvonuló seregek létszáma miatt a kora középkor egyik legjelentősebb ütközete, de egyben a magyar honfoglalást lezáró sorsdöntő csata és az első honvédő hadművelet is volt. A bajorok 907-ben egyetlen nagy rohammal akarták kisöpörni a nem sokkal korábban letelepedett törzseket. A hadjárat június 17-én indult el, a sereget Luitpold őrgróf vezette, aki a bajor Nordgau, Ostmark és Karintia őrgrófságokat egyesítette. Az előkelők között ott találjuk a 13 éves IV. Lajos királyt is. A támadók a Duna két partján, illetve magán a folyón nyomultak előre. Az offenzíva a forrásokban Brezaluspurc vagy Braslavespurch néven emlegetett településig, a mai Pozsonyig jutott. (Braszlav Pannónia utolsó katonai kormányzója volt, nevét a pozsonyi várhegyen általa létesített Karoling-erőd őrizte meg.) A csata lefolyásának részleteiről szinte semmit sem tudunk, a Bajor Évkönyv szerint július 4-5-én történt.

Ezeket a cikkeket olvastad már?